Četiri američka Beograda

0

Nismo jedini koji imaju Beograd

 

Beograd u državi Mejn je grad u okrugu Kenebek, osnovan 1796. godine, koji od početka nosi ime po srpskoj prestonici, a danas ima oko 3.000 stanovnika, oko 1.200 domaćinstava i oko 900 porodica.

 

Grad čine Severni Beograd, Depo Beograd i Beograd jezera, koji je u stvari selo, jer se njegovi stanovnici uglavnom bave poljoprivredom.

 

Beograd postoji i u državi Minesota, u okrugu Sterns, i ima oko 750 stanovnika, 316 domaćinstava i 183 porodice.

 

U državi Montana takođe postoji Beograd, u okrugu Galatin, sa 5.800 stanovnika. Nazvan je po glavnom gradu Srbije u znak zahvalnosti srpskim investitorima koji su pomogli izgradnju železnice koja je nekada tu prolazila.

 

Važni sportski, ali i drugi događaji, odvijaju se u "Beograd centru za specijalne događaje" sa 4.800 mesta, koji je ujedno i teren "Pantera" školskih rvačkih, košarkaških i odbojkaških timova.

 

Svake jeseni, obično trećeg vikenda u septembru, u gradu se održava festival koji ima dugu tradiciju, a obuhvata paradu, sajam umetnosti i zanata u Luis i Klark parku.

 

Najmanji američki Beograd, nalazi se u državi Nebraska, u okrugu Nens, i ima samo 134 stanovnika. Čitavo selo broji 63 kuće i 36 porodica i prostire se na svega pola kilometra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here