Pexels.com

Prehladu uzrokuje preko 200 vrsta različitih virusa i ne leči se antibioticima jer virusi na njih ne reaguju. Ipak, dobro je što pre prepoznati simptome i imati na umu kad je najveća zaraznost.

Obično počinje s grebanjem u grlu i curenjem nosa. Onda dolazi do zapušenosti nosa i slabijeg kašlja. Temperatura je lagano povišena prvih dana kod odraslih, dok je kod dece češća, a dr Terel Smit je za Mindbodygreen detaljnije opisao četiri faze prehlade.

Infekcija/izloženost

– Prva faza prehlade je infekcija ili početna izloženost virusu koji uzrokuje prehladu. U ovoj fazi se dolazi u kontakt s patogenom i on ima priliku da izazove prehladu, ali još nema simptoma. U ovoj je fazi moguće biti zarazan, ali oboleli su najzarazniji tek nakon pojave prvih simptoma – objasnio je dr Smit i dodao da ljudi u ovoj fazi obično i ne znaju da će se razboleti.

Inkubacija

Inkubacija traje između jednog i tri dana. To je period koji prođe od trenutka zaraze do početka razvoja prvih simptoma.

Pojava simptoma

Nakon razdoblja inkubacije dolazi do pojave prvih simptoma, koji u proseku traju sedam do 10 dana, ali pojedinci kašlju i do dve nedelje. Ova faza se može podeliti na rane simptome i vrhunac simptoma.

Fazu ranih simptoma karakteriše blaži osećaj nelagodnosti, poput grebanja u grlu, umora i curenja iz nosa.

– U ovoj fazi je teško reći imate li prehladu ili alergiju. Osim toga, ova faza se ne razlikuje od drugih vrsta infekcija. Često sam čuo ljude kako spominju ovakve simptome i komentarišu: “Ne brinite, nisam zarazan”, ali to nije tako. Čim su se pojavili simptomi, osoba je zarazna – objašnjava dr Smit.

Posle pojave prvih simptoma dolazi do vrhunca.

– To obično počinje nekoliko dana od početka ranih simptoma, ali kod nekih pacijenata je znala proći i nedelja, pa čak i dve. Tokom ove faze simptomi napreduju do potpune prehlade, koja može uključivati ​​zapušen nos, kijanje, curenje iz nosa, upalu grla, kašalj i bolove u telu. Ova faza traje dva do tri dana i tada je bolesnik najzarazniji – kaže lekar.

Oporavak

Poslednja faza je oporavak, kad oboleli počinju da osećaju olakšanje.

– Ova faza uglavnom počinje sedam do 10 dana nakon početka simptomatske faze, ali viđao sam pacijente kojima je bilo potrebno do mesec dana, zavisno od osobe i njenih navika, kao i samog virusa koji je uzrokovao prehladu – navodi dr Smit.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime