Pexels.com

Da li će Australija postati jedna od prvih zemalja u svetu u kojoj će četvorodnevna radna nedelja zameniti decenijama aktuelni sistem u kojem se radi pet dana?

Ideja postoji već dugo, a pokretanje ovog pitanja inicirala je pandemija Kovida-19 tokom kojeg su radni aranžmani mnogih Ozija prinudno promenjeni, a fleksibilnost je delimično ostala na snazi i posle vanrednog stanja (određeni broj zaposlenih ima mogućnost da rasporedi posao, radeći u firmi ili kod kuće).

Proizvodni i trgovinski konglomerat Unilever je jedan od prvih koji zvanično započinje probni period uvođenja četvorodnevne radne nedelje u Australiji.

Pošto se isti pilot projekat ovog giganta pokazao kao uspešan tokom 18-mesečnog primenjivanja na Novom Zelandu, sada će isti pristup biti testiran u Australiji.

Unilever, koji između ostalog proizvodi sapune (Dove), dezodoranse (Rexona) i sladolede (Magnum), od 14. novembra će dati svojim zaposlenima u Australiji priliku da izaberu koja četiri dana će raditi, a da pritom dobijaju istu platu kao kada rade petodnevnu sedmicu.

Da, dobro ste pročitali: 100 odsto plate za 80 odsto radnog vremena!

Probni period na Novom Zelandu pokazao je dobre rezultate, tvrde u ovoj kompaniji.

Naime, broj izostanaka s posla opao je za to vreme za 34 odsto, stres kod radnika se smanjio za 33 odsto, a disbalans između posla i privatnog života snizio se za čak 67 odsto.

“Za to vreme se osećaj snage i energije na poslu povećao kod radnika za 15 odsto“, navodi se u saopštenju kompanije.

Izvršna direktorka Unilevera za Australiju i Novi Zeland Niki Sparšot kaže da je jedna od ključnih stvari tokom probnog perioda na Novom Zelandu bilo smanjenje broja sati koje zaposleni provode na raznim sastancima.

– Otkrili smo tokom probnog perioda da vreme koje prosečan radnik provodi na sastancima može da se smanji za tri i po sata nedeljno. To je 182 sata godišnje koje dobijate nazad u svom životu i svakako predstavlja dobru polaznu tačku – kaže Sparšot.

Ona je istakla i da se “eksperiment zasniva na ambiciji Unilevera da poboljša dobrobit i svojih zaposlenih i poslovanja kompanije“.

– Uvođenje probnog procesa u Australiju je prilika da se istraže različiti načini za postizanje veće vrednosti za tim i za poslovanje na oba tržišta – kaže izvršna direktorka Unilevera.

Radnicima će biti prepušteno da ili izaberu četiri dana kada će raditi puno radno vreme ili da sate rasporede na pet dana, radeći skraćeno vreme.

Probni period koji kompanija počinje idućeg ponedeljka za hiljade zaposlenih, biće revidirano krajem 2023, nakon čega će se i doneti odluka da li četvorodnevna radna nedelja trajno ostaje na snazi.

– Od članova našeg tima tražimo samo da pronađu 20 odsto skrivenih kapaciteta koji se nalaze u svakom poslu i usporavaju nas. Radi se o smanjivanju troškova, projekata ili procesa sa dodatom vrednošću i drugačijim razmišljanjem o tome na kojim sastancima učestvujemo ili kako možemo bolje da komuniciramo i sarađujemo. Da budemo efikasniji – kaže Sparšot, dodajući da će zaposleni takođe moći da rasporede četiri radna dana na rad iz kancelarije i rad od kuće.

Prošle nedelje je i Sindikat državnih službenika Viktorije pokrenuo inicijativu da se zaposlenima u državnim sektoru odobri četvorodnevna radna nedelja. Međutim, njihovi planovi su na početku u velikoj meri izvrgnuti ruglu i vlada za sada ne namerava da menja radne aranžmane.

Kako će reagovati drugi i u kojoj meri će se kompanije u narednom periodu odlučivati za ovaj vid promene, ostaje da se vidi.

Rast prihoda i produktivnosti

Prema istraživanju neprofitne organizacije “4 Day Week Global“, smanjenje radnog vremena zaposlenih može da poboljša produktivnost i da bude od koristi i za zaposlene i za preduzeća.

Unileverov pilot program na Novom Zelandu pokazao je jake rezultate u smislu ostvarenih poslovnih ciljeva, uključujući rast prihoda, pri čemu su se i poslodavci i radnici složili da je tim nastavio da završava posao na vreme i po visokim standardima.

Primeri drugih zemalja

Australija i Novi Zeland nisu prve zemlje koje razmatraju uvođenje četvorodnevne radne nedelje.

Ranije ove godine, Belgija je uvela nove zakone koji omogućavaju zaposlenima s punim radnim vremenom da zahtevaju rad od 10 sati u četiri dana, kako bi imali dodatni slobodan dan u nedelji.

Preduzeća na Islandu, u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Japanu, takođe su sprovela slične probe. U Velikoj Britaniji je nedavno poslanik laburista Piter Daud podneo Parlamentu predlog zakona o smanjenju maksimalnog nedeljnog radnog vremena sa 48 sati na 32 sata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here