EPA/Christian Bruna

Austrijanci su potpuno podeljeni po pitanju sankcija protiv Rusije, pokazuje istraživanje javnog mnjenja “Austrija trend” za agenciju APA i televiziju ATV.

Tako je 26 odsto Austrijanaca za potpuno ukidanje sankcija, a 12 procenata smatra da ih treba popustiti. Jedna petina, međutim, smatra da bi sankcije trebalo dalje pooštriti, a 19 odsto je mišljenja da ih treba zadržati kakve jesu.

Istovremeno, 42 odsto Austrijanaca smatra da sankcije protiv Rusije ne deluju, niti da će delovati u budućnosti. Samo 11 odsto kaže da se vidi već sada da sankcije jasno deluju, a 28 odsto je uvereno da će srednjoročno i dugoročno pokazati dejstvo.

Isto tako, 46 odsto građana Austrije uvereno je da sankcije više štete EU nego Rusiji, a svega 14 procenata je sigurno da štete više Rusiji. Na drugoj strani, 24 odsto kaže da sankcije štete obema stranama.

Poskupljanja, kako pokazuje istraživanje, i dalje predstavljaju veliki problem Austrijancima.
To što cene energenata i namirnica rastu je 28 odsto okarakterisalo kao “veoma veliki problem”, a još 42 odsto kaže da im predstavlja problem.

Samo šest odsto tvrdi da nema nikakav problem zbog rasta cena. Tako 43 odsto kaže da se uzdržava prilikom kupovine, pre svega odeće, elektronike i slučno, kao i da štede kod energenata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here