CG: Ne možemo da sedimo na dve stolice

0

Fonet/A. L.
Sankcije Rusiji teška srca: Igor Lukšić
 

Lukšić je to izjavio na konferenciji za štampu posle ministarske pristupne konferencije EU-Crna Gora, na kojoj su otvorena još četiri poglavlja u pregovorima Podgorice i Unije o članstvu, i to o statistici, zdravstvenoj i zaštiti potrošača, carinskoj uniji i finansijskim i budžetskim odredbama.

Lukšić je time odgovorio na pitanje novinara kako gleda na sankcije Rusiji i izjave nekih zvaničnika u EU da Moskva želi da stvori uporišta na Zapadnom Balkanu.

Italijanski državni sekretar za evropske poslove Sandro Goci je novinarima rekao da je to veoma važno pitanje usaglašavanja stavova zemalja na putu ka članstvu sa spoljnom politikom Unije.

Lukšić je stavio do znanja da je za Crnu Goru priključivanje sankcijama EU prema Rusiji bio težak potez, primetivši da "nijedna zemlja u Evropi nije srećna kad treba da zavede sankcije, posebno zato što Crna Gora ima dugu tradiciju dobrih odnosa s Rusijom i vekovnih tradicionalnih veza".

I drugo, kako je objasnio, "to je bilo teško i zato što znamo kako je mukotrpno biti pod sankcijama, jer je Crna Gora veoma prepatila 1990-ih godina kad je praktično ceo svet zaveo sankcije onome što je ostalo od bivše Jugoslavije, zajedničkoj državi Srbije i Crne Gore, a to su bile sankcije UN".

"To je pogodilo privredu, mi smo uvek pozivali na miroljubivo rešenje, ali smo potpuno svesni toga da smo na evropskom putu i da želimo da postanemo punopravna članica EU", stavio je do znanja šef crnogorske diplomatije.

"Takođe smo svesni", dodao je on, "da moramo biti deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, a pre oko godinu dana smo i otvorili poglavlje 31 o spoljnim poslovima i stopostotno se usaglasili s EU".

"Nekad se saglašavamo sa saopštenjem (EU) iako nam se suština ne dopada, ali se mora biti odgovoran partner u celoj toj priči", rekao je Lukšić.

"Dakle", zaključio je ministar inostranih poslova Crne Gore, "to je bio težak poziv, ali je za nas takođe vrlo jasno da se ne može biti na dve strane, sedeti na dve stolice, budući da je naš strategijski prioritet članstvo u EU".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here