EPA/Georgi Licovski
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović

Bivši američki ambasador u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bugarskoj Vilijam Montgomeri rekao je da je Amerika imala brod sa CIA timom u Cavtatu u Hrvatskoj, čiji je glavni zadatak bio spasavanje predsednika Crne Gore Mila Đukanovića u slučaju napada tadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, prenosi Gazeta ekspres.

Montgomeri je rekao da je bilo teško prikupiti sredstva za finansiranje Đukanovićeve vlade, te da su počeli da dozvoljavaju krijumčarima duvana da deluju iz Crne Gore.

Upitan šta misli o Đukanovićevoj ulozi u raspadu Jugoslavije, Montgomeri je rekao da je “Đukanović najsposobniji i najspretniji političar u regionu“.

Istakao je da su svi znali šta se dešava, ali da su to dozvolili.

– Kada su se ratovi završili i Milošević pao, dogodilo se nešto poput scene iz filma Kazablanka. Italijani su rekli “pa, ovde se odvija šverc. Moramo to da istražimo’”. I tako su započeli veliku istragu, koja je uključivala i Đukanovića. Italijani ga progone, Britanci počinju ozbiljnije da se bave organizovanim kriminalom itd. A on se vraća, ovog puta Rusima, i šalje svog najbližeg savetnika ambasadora u Rusiju da pokuša da natera Ruse da dođu i investiraju. Onda vidi novu priliku, napušta Rusiju i pridružuju se NATO – rekao je bivši američki ambasador.

Novinar Večernjeg lista na to kaže “Rusi su u tom trenutku pokušavali da izvrše puč, što je ozbiljna stvar“.

– Primetili smo to. Stalno napreduje u svim pravcima, i to je neverovatno, i zato kažem da je on najspretniji, najuspešniji političar u regionu – rekao je Montgomeri.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime