CIA znala da se Pavelić krije u Vatikanu

0

Krio se uz blagoslov Zapada: Ante Pavelić
 

Tu informaciju, kako navode mediji, oktrivaju dokumenti američke obaveštajne agencije CIA s kojih je skinuta oznaka tajnosti. ”Jutarnji list” prenosi da su SAD i Velika Britanija znale detalje o Pavelićevom boravku u Vatikanu, uključujući i broj sobe u kojoj se nalazio. Iako su oklevali, smislili su plan za njegovo hapšenje, ali
su obe države odugovlačile ne pokazujući znatnije zanimanje.

 

Dokumenti CIA otkrivaju i da su Britanci Pavelića imali u rukama tokom racije u Đenovi, ali su ga pustili. Iz izveštaja koje je pukovnik G. F. Blunda iz Komande za Mediteran 8. novembra 1947. uputio brigadnom generalu Karlu Friču, zameniku direktora obaveštajnog štaba Evrope, iščitava se američko oklevanje da sami krenu u akciju, ali i rezigniranost britanskom nespremnošću za saradnju.

 

"U Rimu sam se 11. avgusta sastao s Bendalom iz britanske ambasade te
s američkim ambasadorom, kojega sam obavestio da je, prema proverenim
informacijama, Pavelić u Vatikanu", napisao je pukovnik Blunda i dodao da su Britanci nagovarali Amerikance da sami uhapse Pavelića.

 

Pozivajući se na dokument CIA, ”Jutarnji list” takođe piše o tome da je posle bekstva iz Zagreba Pavelića skrivao Vatikan. List navodi da je Pavelić s porodicom pobegao 6. maja 1945. u Austriju gde je boravio u američkoj okupacionoj zoni, odakle se s falsifikovanim peruanskim dokumentima pod imenom don Pedro Goner (Gonner), prerušen u sveštenika, prebacuje u Italiju.

 

"Stiže do Rima gde ga, kako potvrđuje deklasifikovana beleška, pod svoje okrilje uzima Vatikan u kojem je tada stolovao papa Pije XII, bivši vatikanski nuncij u nacističkoj Nemačkoj", piše Jutarnji list.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here