Čikago svirao za Kolarac

0

 

Koncert su organizovali Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu, Srpsko-američki muzej "Sveti Sava" i Njujork artist menadžment, a poseban kuriozitet bio je dolazak Stefana Milenkovića, jednog od naših najpoznatijih violinista, koji odnedavno predaje na čikaškom Ilinois univerzitetu.

Koncert je počeo "Sonatom za klavir u četiri ruke" Fransisa Pulenka, koje je izveo bračni par Rene Jakovčić Vesterberg i njen suprug Kurt Vesterberg. Posle toga, operska pevačica Olga Bojović, uz pratnju Kristijana Civljaka na klaviru, otpevala je "Četiri uzrasta kroz ogledalo" kompozitorke Nataše Bogojević, a potom je usledio nastup Džordža Radosavljevića na klaviru koji je izveo kompoziciju Kloda Debisija i "Mađarsku rapsodiju" Franca Lista.

Poslednji u nizu pred publiku je izašao Stefan Milenković koga je na klaviru pratila Jasna Popović. On se zahvalio publici na dolasku i rekao da mu je veoma drago što vidi da je došlo tako mnogo sveta:

– Veoma mi je drago što ste došli u ovolikom broju kako bismo mogli da svi zajedno podržimo legendarnu Kolarčevu koncertnu salu koja je sada u krizi. To je velika šteta jer je to sala u kojoj sam i ja, ali i ceo Beograd, odrasli muzički i u kojoj su svirali najveći violinisti, pijanisti, umetnici u istoriji. Sada im treba klavir i to je razlog zašto smo svi ovde!

On je odsvirao dve kompozicije ‘Legende’ poljskog kompozitora Henrika Vjenjavskog i deo iz "Violinske fantazije Karmen" Pabla de Sarasatea. Neposredan i spontan, isti onakav kakvog ga većina pamti dok je nastupao još kao dečak, on je duhovito objašnjavao kompozicije koje je svirao, pa je time razgalio publiku koja ga je na kraju pozdravila stojećim ovacijama.

 

Stefan šarmirao žene

Posle završenog zvaničnog dela koncerta muzičari su nastavili druženje sa publikom koja ih je odmah opkolila. Oni su svi strpljivo odgovarali na pitanja, upoznavali se, slikali se sa svakim ko je želeo, a najviše interesovanja, kao što se i pretpostavljalo, bilo je za Stefana Milenkovića. Oko njega su se odmah po završetku koncerta okupila najpre deca koje su roditelji slikali, a čuveni muzičar pokazao je svoj duh i veličinu time što je svakom mališanu pridao posebnu pažnju, šalio se i slikao sa svima ponaosob. Njegov šarm posebno je delovao na ženski deo publike, svih godina i generacija, pa su pripadnice lepšeg pola čekale u redovima da se upoznaju sa njim, proćaskaju i obavezno fotografišu.

– Koncert je bio izuzetan, a najbolji dokaz je publika koja je večeras napunila crkvu u Evanstonu. Mi smo prezadovoljni, a nadam se i da je publika zadovoljna. Večeras je Čikago definitivno svirao za Kolarac i pridružio se svim gradovima koji su ranije svirali za Kolarac. U svoje i ime Generalnog konzulata Republike Srbije zahvaljujem se svima koji su večeras mogli da na ovaj način pomognu Kolarcu, a najveću zahvalnost dugujemo muzičarima koji su doprineli da imamo ovako divan koncert! – rekao je Dejan Radulović, konzul žeran Generalnog konzulata republike Srbije u Čikagu.

– Veoma sam zadovoljna što sam učestvovala u ovom dobotvornom koncertu i oduševljena sam izvođenjem moje kompozicije – rekla je Nataša Bogojević, kompozitorka, čiju je kompozicju "Četiri uzrasta kroz ogledalo" izvela Olga Bojović.

– Kompozicija govori o četiri stadijuma u životu žene i napisana je za sopran i klavir i specifično za moju prijateljicu Olgu Bojović i njen glas – dodala je ona.

Nataša Đukić koja sa suprugom Željkom Đukicem u Čikagu ima privatno pozorište TUTA kaže da je koncert bio predivan.

– Ovo je bilo tako uzbuđujuće da ste imali utisak da vam žmarci kreću niz leđa. Svi su bili divni – i kompozicija Nataše Bogojević i izvođenje Džordža Radosavljevića, apsolutno sve. Velika zahvalnost ide i za Rene i Kurta Vesterberga. Slušati Stefana Milenkovića uživo je zaista neponovljivo. Ranije ga nisam slušala i drago mi je da nisam propustila koncert jer je ovo jedinstven događaj!

 

Kao nekad srpski akademici

Zahvaljujući angažmanu Rene Jakovčić Vesterberg (Njesterberg) i njenog supruga Kurta Vesterberga prelepa i akustična crkva St . Paul Lutheran otvorila je svoja vrata za dobrotvorni koncert za Kolarac na čemu im je srpska zajednica zahvalna. Tu su se nekada održavali koncerti klasične muzike i okupljali članovi Srpskog akademskog društva, a sada je ovo mesto zbog svoje prelepe unutrašnjosti i akustike ponovo postalo aktuelno.

Profesorka Nada Petković s odseka slavistike sa Univerziteta Čikago rekla je da je koncert bio predivan i da je srela mnogo dragih poznanika.

– Stefana Milenkovića do sada nisam slušala, ali sam o njemu čula sve najbolje što se i potvrdio večeras. Koncert je bio savršen i volela bih da ima još više ovakvih manifestacija.

Bilo je to lepo veče, prilika da se posetioci vide, druže, ispričaju, našale, uživaju u divnoj muzici i atmosferi i zajedno učine nešto dobro. Ovim skupom srpska zajednica u Čikagu pokazala je jedinstvenost kad treba pomoći našem narodu u Srbiji i institucijama koje su, kao što je Kolarčeva narodna zadužbina, od nacionalnog i kulturnog interesa za našu zemlju i pokolenja koja dolaze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here