Čile: 300 mrtvih posle zemljotresa

0

 

 

Predsednica Čilea Mišel Baćelet izjavila je da je samo u regionu Maule, gde je zabeležen epicentar zemljotresa, poginulo više od 85 ljudi i da bi konačni bilans mogao biti mnogo veći, ali da nema podatke o broju povređenih.

Ambasadorka Srbije u Argentiji, koja je akreditovana i u Čileu, izjavila je Tanjugu, da su prema informacijama do kojih je uspela da dođe, svi državljani Srbije koji žive u Čileu dobro.

 

Ambasadorka Vidović, koja je akreditovana i u susednom Čileu na nerezidencijalnoj osnovi, je u izjavi Tanjugu rekla da u toj zemljiima oko 120 državljana Srbije sa porodicama, i da su oni pretežno koncetrisani u glavnom gradu Santjagu, koji je manje pogođen zemljotresom jačine 8,8 stepeni po Rihterovoj skali.

Očitavanja nivoa mora ukazuju da je pokrenut cunami koji bi mogao da bude razoran po priobalnu oblast u blizini epicentra zemljotresa, a mogao bi da ugrozi i udaljena priobalja. Prema poslednjim informacijama, talas cunamija je veći od dva i po metra. Veliki broj zgrada se urušio u zemljotresu.

 

Opasnost od cunamija objavljena je za Čile i Peru, dok je "neophodno praćenje" potrebno za Ekvador, Kolumbiju, Panamu i Kostariku.

 

Potres su osetili i stanovnici glavnog grada Santjaga, gde se nekoliko zgrada srušilo, a neke gradske četvrti su ostale bez struje. Posle prvog udara, usledilo je više potresa, od kojih je jedan iznosio 6,9 stepeni Rihtera.

 

Epicentar zemljotresa zabeležen je u blizini grada Konsepsion, 317 kilometara jugozapadno od Santjaga, na dubini od skoro 60 kilometara, prenele su agencije.

 

Zvaničnici vazduhoplovnog saobraćaja u Brazilu i Peruu su saopštili da je međunarodni aerodrom u Santjagu, glavnom gradu Čilea, zatvoren i da su svi letovi otkazani. Pozivajući se na čileansku mornaricu, lokalna radio stanica je javila da opasnost od cunamija više nije na snazi.

 

Agencije su u prvim izveštajima prenele da je zemljotres već pokrenuo cunami koji bi mogao da ima razorne posledice po priobalnu oblast, a američki pacifički centar je objavio opasnost od cunamija za kako za Čile, tako i za susedni Peru, dok je za Ekvador navedeno da je neophodno pažljivo praćenje.

 

"Zemljotres ovog obima može da izazove razoran cunami koji bi za nekoliko minuta mogao da pogodi obale u blizini epicentra", upozorio je centar. Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama.

 

Pozivajući se na izjave svedoka, Rojters je preneo da su stanovnici Santjaga u panici izleteli na ulice, a potres je trajao između 10 i 30 sekundi.

 

Godine 1960. Čile je pogodio razoran zemljotres jačine 9,5 stepeni Rihterove skale, posle čega je pokrenut cunami, a tada je poginulo 1.655 ljudi. To je bio najrazorniji zemljotres od 1900. godine, tačnije od kako američki Centar za geloška istraživanja vodi evidenciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here