Čile: I dalje nestabilan elektroenergetski sistem

0

"Mi smo u obavezi da popravimo oštećeni transformator u narednih 48 sati, a (električni) vodovi koji su oštećeni treba da se provere i poprave u narednih sedam dana", rekao je Pinjera, prenela je agencija Rojters.
 

Milioni Čileanaca ostali su sinoć bez struje, pošto je "ispao" transformator dve nedelje posle razornog zemljotresa u kome je smrtno stradalo na stotine ljudi i koji je ozbiljno oštetio puteve i mostove u toj južnoameričkoj državi.
 

Elektroenergetski sistem nestabilan

Pošto je to bilo ubrzo posle zemljotresa 27. februara, u narednih sedam dana biće nestabilan elektroerergetski sistem, dodao je predsednik Čilea.
 

Britanska agencija navodi da je sinoć većim delom obnovljeno snabdevanje strujom, a da je ispadanje iz sistema glavnog transformatora još jedan test za novu konzervativnu vladu koja je prošle nedelje preuzela vođenje zemlje.
 

Najveći deo Čilea, sa 17 miliona stanovnika, ostalo bez struje i telefonskih veza.
Struja je nestala sinoć u 20:50 sati po lokalnom vremenu (0:50 po srednjoevropskom) u više gradova, uključujući sedmomilionsku prestonicu Santijago i grad Konsepsion, koji je pretrpeo najveća razaranja u zemljotresu.
 

Ministar unutrašnjih poslova Čilea Rodrigo Inspeter izjavio je lokalnim medijima da je nestanak struje izazvan problemima na 500-kilovatnom transformatoru, oštećenom u katastrofalnom zemljotresu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here