Cilj je racionalizacija broja zaposlenih u prosveti

0

Fonet/Vlada Srbije
Ne sme biti zatvaranja školi iz čisto ekonomskih interesa: Srđan Verbić
 

"Ne želimo da se zatvaraju škole iz čisto ekonomskih interesa. Ne želimo da budemo kratkovidi i da se odluke tiču samo sadašnjeg budžeta i ekonomske situacije. Treba razmišljati da se neke škole spajaju ili presele na drugo mesto, da se spajaju škole i vrtići", kazao je Verbić.

Ministar je ocenio da postoji način za optimizaciju mreže škola, a da će za to biti potrebno vreme, kao i obuka zaposlenih u lokalnim samoupravama.

Prema njegovim rečima, i raconalizacija mesta zaposlenih u prosveti je u planu, ali se to neće dešavati bez dogovora sa sindikatima.

"Ako nešto jeste posao sinikata to je da sednu sa predstavnicima ministarstva i vrlo pažljivo dogovore kriterijume kada neko ostaje bez posla, kada neko dobija otpremninu i ide u prevremenu penziju", kazao je Verbić.

On smatra da je rešenje u "ukrupnjavanju norme časova".

"To znači da umesto četiri nastavnika koji drže po 25 odsto časova imamo jednog koji drži 100 odsto. Naravno, ako je to moguće, ako to zahteva puno putovanja, nećemo to tražiti", kazao je Verbić.

Kao jedan od važnijih zadataka u ovoj godini, ministar prosvete je istakao i veću transparentnost odluka koje se donose u prosveti, kao i njihovu revnosniju primenu.

"Zadak nam je povećanje transparentnosti u obrazovanju. Transparentnost u finasiranju, budžetu i školarinama", kazao je Verbić, ocenivši da je to način da se preduprede protesti i česti zahtevi za reviziju pojedinih odluka, pre svega u visokom obrazovanju.

"Imamo posledice toga da se pravila smatraju proizvoljnim i da je dovolno da se neko jako žali i da se odluke menjaju. Uspostavićemo jasnu odgovornost i transparentnost trošenja novca, da se precizno zna šta su troškovi i za koje aktivnosti novac odlazi", kazao je ministar.

On je podsetio da će od naredne školske godine obaveza svih fakulteta biti da precizno i transaparentno navode troškove na osnovu kojih se određuju cene školarina, uz jasnu listu svega što studenti plaćaju.

Verbić se založio i za potpunu transparentnost u zapošljavanju, kako bi se izbegle priče o dolasku do posla preko veze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here