Cilj Srba bilo uništenje Izetbegovićeve islamske države

0

Fonet/EPA, youtube.com
Cilj bosanskih Srba pre rata je bio ostanak u Jugoslaviji: Radovan Karadžić i Ratko Mladić
 

General Mladić (72), ratni komandant Vojske Republike Srpske, optužen je, između ostalog, za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida. Cilj tog progona, po optužnici, bilo je stvaranje srpske države na teritoriji BiH.

Kuprešanin, jedan od lidera Srba u Bosanskoj krajini, tvrdio je prvo da se "ne zna" da je na Skupštini Republike Srpske sam rekao da je "naš jasan cilj uništavanje Alijine države".

Pošto mu je tužilac predočio transkript, sugerišući da je pod "Alijinom državom" podrazumevao "nezavisnu i unitarnu BiH", svedok je kazao:

"Ja kad govorim o Alijinoj državi, govorim o islamskoj državi, baziranoj na Izetbegovićevoj Islamskoj deklaraciji … Ne govorim o unitarnoj BiH … Hteli smo da razbijemo koncept islamske države, koji je postao realnost".

Iako mu je zastupnik optužbe to citirao iz skupštinskog zapisnika, Kuprešanin je opovrgavao da je ikada rekao da je "naš životni prostor u opasnosti" i da, stoga, "Muslimane treba sprečiti da se usele na našu teritoriju". "Nije tačno, ja to nisam rekao … Nikada nisam rekao da treba sprečiti useljavanje nečije".

Svedok je rekao da je cilj bosanskih Srba, uoči rata u BiH, bio da ostanu u Jugoslaviji i da je to pravo "definisao plebiscit" srpskog naroda održan krajem 1991. "Ne mislim da je to bio korak ka razbijanju BiH … već demokratska volja naroda", kazao je Kuprešanin. "Mi hoćemo da ostanemo i u BiH, ako BiH ostane u Jugoslaviji … Ustav nam je to garantovao … Gde je tu greh?".

Na pitanje da li je tačno da su Srbi "polagali pravo na 60 odsto" teritorije BiH, Kuprešanin je uzvratio da su "Srbi imali 62 odsto teritorije do 1990-91. … To je bio zvaničan podatak, to je bilo njihovo vlasništvo".

Suprotno zapisniku sa Skupštine RS, svedok je negirao i da je u decembru 1991. pročitao deklaraciju o priznavanju Republike Srpske Krajine na teritoriji Hrvatske.

Potvrdio je, međutim, da je ujedinjenje Bosanske krajine i RSK bio "davnašnji san Srba s obe strane Une", ali je predsednik RS Radovan Karadžić, koji se "svim snagama borio za avnojevsku Jugoslaviju", bio protiv toga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here