EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Posle izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, Francuska je ostala jedina članica Unije sa nuklearnim arsenalom, a ne treba zaboraviti i da je stalna članica Saveta bezbednosti UN, što dovoljno govori i o tome da se bez Pariza teško može doći do održivog rešenja kosovskog pitanja.

Francuski senator Olivije Kadik za Kosovo Onlajn kaže da je kontinuirani dijalog Srbije i Kosova od suštinskog značaja za postizanje napretka i konkretnih rezultata.

– Bez dijaloga nema napretka. Srećan sam što je EU nedavno imenovala bivšeg ministra spoljnih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i regionalna pitanja. Njegovo bogato iskustvo u regionu mnogo će pomoći prilikom diskusija – rekao je Kadik.

Koliko je za Evropu danas važno kosovsko pitanje i Balkan uopšte?

– Ono što se dešava na Zapadnom Balkanu pitanje je koje zabrinjava celu Evropu. Zato ne bih govorio o delikatnoj situaciji samo za Srbiju, već i za celu Evropu. Srećan sam što vidim da je Kosovo konačno odlučilo da ukine stopostotnu carinu na robu iz Srbije. Uveren sam da ono što vi nazivate “delikatnim položajem” Srbije može lako da se prebrodi ako obe strane budu imale razuman i konstruktivan pristup. Jasno je da obe strane moraju definisati sadržaj sporazuma i moraju razmotriti sve moguće opcije koje mogu dovesti do sveobuhvatnog i konačnog rešenja ovog spora.

Po završetku pandemije, može li Pariz organizovati samit kako bi se pronašlo rešenje za Kosovo?

– Francuska je definitivno spremna da bude domaćin samita. Predsednik Makron i kancelarka Merkel zvanično su rekli da planiraju da organizuju samit u Parizu čim bude prevaziđena kriza u vezi sa Covid-19.

Kako će ova kriza uticati na EU i odnose sa Zapadnim Balkanom?

– Izbijanje pandemije će definitivno imati ekonomske posledice ne samo na zemlje EU već i na ceo svet. I dalje je teško proceniti direktan uticaj krize na rast i nezaposlenost, ali uticaj koronavirusa prevazići će ekonomske aspekte.

Da li EU računa na Zapadni Balkan?

– Jasno je da se Zapadni Balkan mora pridružiti EU, u suprotnom bi to bio geografski, geopolitički i istorijski nonsens. Kao što sam rekao tokom svojih prethodnih poseta Srbiji, Zapadni Balkan je u srcu Evrope, a EU će biti bez srca ako ne uključi Zapadni Balkan. Zato se ne bih brinuo za odnose između EU i Zapadnog Balkana, naprotiv, moramo se suočiti sa krizom u potpunosti.

Kao što znate, Zapadni Balkan i EU već rade zajedno kada je reč o prevazilaženju krize. Evropska komisija je pre nekoliko dana najavila do 38 miliona evra neposredne podrške Zapadnom Balkanu u rešavanju vanrednog stanja, ugrožavanja zdravlja prouzrokovanog koronavirusom, kao i preusmeravanja 374 miliona evra kako bi se pomoglo društveno-ekonomskom oporavku regiona. To je prava solidarnost – zaključio je Olivije Kadik.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here