pixabay.com

Odnosi između SAD i Nemačke zategnuti su još otkako je Donald Tramp zapretio da će uvesti kaznene carine za automobile. Istovremeno, američke firme i dalje beleže dobar promet u Nemačkoj, ali imaju i zamerke, piše Dojče vele.

Prema istraživanju Američke trgovačke komore u Nemačkoj (AmCham), 50 najvećih američkih preduzeća je u 2018. godini u Nemačkoj u proseku ostvarilo 5,5 odsto veći promet nego godinu dana ranije. Tih 50 firmi zaradilo je 177 milijardi evra.

Najveći promet je, kao i u 2017, zabeležio proizvođač automobila Ford (21,1 milijardu evra). Iza njega su Amazon (16,9 milijardi) i naftni koncern Ekson mobajl (9,4 milijarde).

Najviše radnika je i u 2018. godini zapošljavao MekDonalds – procenjuje se njih oko 60.000 uključujući i franšize. Za „Ford“ je radilo 24.700 ljudi, a na trećem mestu je firma za dostavu pošiljki UPS (20.000). Za Amazon radi 18.000 radnika, a za proizvođača robnih marki „Prokter end Gembl“ – 10.000.

Prema navodima komore, 50 najvećih američkih preduzeća smatra da je ekonomsko partnerstvo između Nemačke i SAD „jače nego političko“. Osim toga, mišljenja su da uvođenje carina nije adekvatan instrument za ostvarivanje uravnoteženog trgovinskog bilansa SAD-a sa Nemačkom.

Američke firme su, prema istom izvoru, generalno zadovoljne Nemačkom kao mestom poslovanja i daju joj ocenu „vrlo dobar“.

„Ali, aktuelni izazovi, s obzirom na odnos prema američkoj spoljnoj politici, troškovima rada, energiji i digitalnoj infrastrukturi stvaraju određenu nesigurnost“, kaže Frank Sportolari, predsednik Američke trgovačke komore u Nemačkoj.

Ta nesigurnost uočljiva je i u studiji konsultantske kompanije KPMG koja je, zajedno s rezultatima komore, početkom nedelje predstavljena u Frankfurtu. Iz nje se može saznati da samo još četvrtina ispitanih američkih firmi u Nemačkoj u iduće tri godine planira investicije u visini od najmanje deset miliona evra u toj zemlji. Pre dve godine je takve planove imala skoro polovina (47%).

Kao najveće prepreke za investicije američke firme navode složeni poreski sistem i previsoke poreze u Nemačkoj, nedovoljnu podršku države, visoke troškove radne snage, nedovoljnu ponudu kvalifikovane radne snage na tržištu rada i nedovoljno korišćenje inovativnih tehnologija, na primer u sektoru veštačke inteligencije.

Kada je reč o digitalizaciji, američka preduzeća uočavaju dva fenomena: Nemačka je vodeća zemlja na području robotike i automatizacije procesa, ali u svim drugim segmentima digitalizacije u najboljem slučaju je – prosek.

U izveštaju KPMG-a se kao mogući razlog navodi da se u Nemačkoj previše zazire od rizika.

„Često se stiče utisak da privreda, politika i pojedina preduzeća traže savršeno rešenje, a da za to vreme propuštaju prilike koje se pojavljuju zahvaljujući digitalnoj revoluciji u svetu“.

Američke firme su takođe sve nezadovoljnije i nemačkom infrastrukturom. Samo 60 odsto njih vidi je kao „jednu od pet najboljih u EU“ – a to je čak 12 procenata manje nego pre dve godine.

„Da bi Nemačka ostala atraktivno mesto za strana preduzeća, morala bi više da uloži u izgradnju mreža za mobilnu telefoniju i električnu energiju, kao i u izgradnju saobraćajne infrastrukture“, kaže Voren Marin iz KPMG-a.

Kad američke firme investiraju u Nemačkoj, onda to čine pre svega u tri pokrajine – Bavarsku, Severnu Rajnu Vestfaliji i Baden-Virtembergu. To su, iako ne tim redosledom, tri pokrajine s najjačim privredom u Nemačkoj. Prošle godine je Severna Rajna Vestfalija bila na prvom mestu sa 705 milijardi evra, ispred Bavarske sa 625 milijardi i Baden-Virtemberga sa 55 milijardi evra, navodi Dojče vele.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime