”Cini” pretstavio prototip prve solarne elektrane

0

"Ukoliko bi resorna ministarstva obezbedila novac, već ove godine moglo bi da se izgradi postrojenje kapaciteta od 20 do 30 kilovata", rekao je vlasnik firme Slobodan Spasović.

"Ambicija preduzeća Cini je da postane jedan od vodećih proizvođača novih tehnologija u oblasti obnovljivih izvora energije."

Spasović je izjavio da je to jedini način da se borimo protiv krize, zadržimo stručnjake u zemlji i pospešimo srpsku ekonomiju i da zbog toga očekuje pomoć države.

"Država ima ambiciozne planove u oblasti energetike i deo investicija biće usmeren i na obnovljive izvore energije. Inovacije poput ove idealno se uklapaju u planove države i mi ćemo ih podržati", izjavio je državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Nikola Rajaković.

"Razvoj alternativnih izvora energije je hit u svetu, ali i velika potreba", rekao je vlasnik firme Alternativne energije iz Kragujevca Vladan Petrović, koji je u saradnji sa firmom Cini konstruisao prvu solarnu elektranu.

Cini je formirao i klaster Enna koji okuplja 14 firmi i tri fakulteta i koji će biti nosilac budućih aktivnosti na razvoju alternativnih izvora energije.

Od novembra prošle godine, država subvencioniše cenu energije proizvedene iz obnovljivih izvora, a ukoliko Srbija želi da postane članica Evropske Unije 2020. godine u finalnoj potrošnji energije obnovljivi izvori moraće da učestvuju sa 20 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here