Lična arhiva
HVALA, DIVNI LJUDI: Porodica Gavrilović

Da bi petogodišnji Pavle Gavrilović iz Vićence, oboleo od cerebralne paralize, uspešno nastavio da se bori da pobedi sve medicinske prognoze koje ga od rođenja prate, to je proteklih dana ovom dečačiću s magičnim osmehom i modroplavim očima stigla podrška u vidu donacije od 200 dolara plemenite Anđelke Đurović iz dalekog Melburna. Novčani prilog prosleđen je na račun malog Pavla, otvorenog u Fondaciji Budi human za njegovo lečenje, a roditelji obavešteni.

– Zahvaljujemo se od srca dobroj Anđelki koja je mislila na našeg sina i poželela da pomogne njegovo lečenje. Isto tako hvala i zemljacima koji su imali razumevanje za situaciju u kojoj smo se našli, jer sami nismo u mogućnosti da ispratimo lečenje našeg sina za koje su potrebna sredstva koja prevazilaze naše mogućnosti. Dirnuti smo njihovom pažnjom i brigom. Samo zahvaljujujući ljudima dobrog srca, koji su zdušno stali uz nas, našem Pavlu je omogućeno da ide na redovnu rehabilitaciju u Poljsku koja mu mnogo znači – rekao je Saša Gavrilović i dodao:

– Mi se za Pavlovo bolje sutra borimo već četiri i po godine i za nas predaje i posustajanja nema. Činimo sve da Pavle prohoda. Kad god nam se ukaže prilika mi nastavljamo tamo gde smo zastali, a to su redovni odlasci na vežbe i sve ono što se mora da bi Pavle jednog dana napravio prve samostalne korake.

To ujedno za Gavriloviće znači mnogo volje, truda, putovanja, ali i finansijskih sredstava. Poslednji put kad smo pisali o ovom malom borcu, on je proveo tri nedelje u Poljskoj na veoma zahtevnoj rehabilitaciji u Poznanj, gde je 15 dana vredno vežbao po čitav dan. Pomaka ima, što i roditelje drži u veri, da će u nekom trenutku doći sve na svoje mesto i da će njihov sin ojačati i samostalno hodati. “Što je teži uspon uz brdo, to je bolji pogled s vrha”, mudra je izreka ruskog pisca Fjodora Dostojevskog koje se drže i Gavrilovići. Istina je da mali Pavle mora da ide na terapije u Poljsku bar četiri puta godišnje kako bi što više napredovao. Za svaki odlazak, terapije, put i boravak, Gavrilovići moraju da izdvoje minimum 3.000 evra, što na celokupnu situaciju, u vremenu korone kad postoje i dodatni izdaci oko testova, nije nimalo lak zadatak, posebno kad četvoro Gavrilovića žive samo od Sašine plate ugostitelja.

REDOVNO VEŽBA: Pavle Gavrilović sa terapeutom i bratom

– Da u proteklo vreme nije bilo pomoći divnih ljudi, teško da bismo uspeli Pavlu da obezbedimo sve što mu je neophodno. Svaki vid podrške mnogo nam znači i zaista cenimo pomoć znanih i neznanih ljudi, jer je pred nama još dug put do njegovog boljeg sutra. Nadamo se da će dobri ljudi i u buduće misliti na nas – poručio je Saša.

Svaki napredak veliki

Mali Pavle je nasmejan, komunikativan, vedar i dobro zna šta želi u svakom trenutku. Zbog takve energije daje sve od sebe da pobedi svaku sumornu prognozu koju su lekari dali na početku njegovog života. I dve godine stariji brat Gavrilo bio bi presrećan kad bi njegovom bratu Pavlu bilo bolje, kako bi imao društvo za igru i kako bi se što manje razdvajali.

– Samo oni koji su se suočili s tim da im dete ili neko blizak ima neki sličan zdravstveni problem kao naš Pavle, znaju dobro koliko je svaki napredak u bilo kom smislu dragocen za ovakvu decu. Isto tako, svesni su kao i mi da ništa ne dolazi preko noći i da je borba za njegovo bolje sutra duga i neizvesna. Pavle uči da hoda i mi mu moramo pomoći da dostigne taj cilj – dosledan je Saša Gavrilović, koji već 22 godine živi u Vićenci.

Kako pomoći?

Svi plemeniti čitaoci “Vesti” koji mogu i žele da pomognu Saši i Jeleni Gavrilović da omoguće svom sinu Pavlu bar malo lakše i bolje sutra, mogu poslati svoju pomoć slanjem SMS poruke: Upišimo 900 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human 900 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000795150-23

Uplatom na devizni račun: 160600000079548585

IBAN: RS35160600000079548585

SWIFT/BIC: DBDBRSBG