EPA/Alexandros Vlachos
Aleksis Cipras

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je pokušavao da reši spor oko imena sa Severnom Makedonijom još u vreme vlade bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, ali da je on odbijao bilo kakav susret, prenosi portal Plusinfo.

Cipras je u intervjuu za Fajnenšl tajms rekao da je o svojoj nameri u vezi s rešavanjem grčko-makedonskog spora u vreme Gruevskog informisao i nemačku kancelarku Angelu Merkel.

– Gruevski je čovek koji nikada nije želeo da pregovara. Sećam se da sam bio u Berlinu kod nemačke kancelarke. Dugo smo diskutovali o ekonomskoj krizi, o dugu, o deficitu, o memorandumima. Kada smo pričali o spoljnoj politici rekao sam joj da želim da rešim spor oko imena, pa čak i sa Gruevskim – naveo je Cipras.

Merkel je, kako je ispričao, rekla da mu ne veruje jer, kako je objasnila, nijedan bivši grčki premijer nije želeo da otvara to pitanje.

– Činilo se da je jedinstvena razlika bila oko imena. Ali, nije bilo samo ime, već i naša istorija i identitet. Zbog toga je bio ceo proces veoma težak. Mislim da smo postigli izbalansirani sporazum. Niko nije dobio 100 odsto svojih pozicija – zaključio je Cipras.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here