Lična arhiva
Prvo učešće i odmah najbolja: Dunja Tadić

Povodom Dana slovenske pismenosti, Ambasada Srbije u SR Nemačkoj je raspisala literarni konkurs na temu “Moj jezik, moj svet – zašto učim srpski jezik”, namenjen učenicima Dopunske škole u organizaciji Ministarstva prosvete Srbije i deci srpskog porekla u Nemačkoj, sa ciljem negovanja srpskog jezika i ćirilice. Radove je poslalo 117 učenika iz cele Nemačke, a u tako jakoj konkurenciji, izabrano je 12 najuspešnijih.

Prvo mesto u kategoriji od 1. do 4. razreda osvojila je Sofija Dimitrieski, učenica 4. razreda iz Berlina. Prvu nagradu u kategoriji učenika od 5. do 8. razreda osvojila je učenica Dunja Tadić iz Frajburga, dok su u istoj kategoriji drugu i četvrtu nagradu osvojile Ana Ivanji iz Fojerbaha i Mila Tripković iz Rojtlingena, sve tri učenice dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg.

Dunji Tadić, učenici 7. razreda je ovo prvo učešće na literarnom konkursu i odmah je osvojila prvo mesto.

– Srećna sam i ponosna što je moj rad proglašen najboljim. Nisam to očekivala, posebno što ranije nisam slala sastave na konkurse vezane za srpski jezik, iako sam ih pisala, pa nisam znala gde bih svoj rad mogla da uvrstim i sa čime da ga uporedim. Tema nije bila laka, ali mnogo volim Srbiju, putovanje po njoj i druženje sa dragim ljudima. Mama i tata su uporni da mi što više pokažu lepote i istoriju naše zemlje i prednosti boravka u dva grada (Valjevu i Beogradu), pa sam rešila da napišem ono što sam doživela, što radim i što sam rekla i da ću raditi. Pričam, razmišljam i pevam na srpskom, mnogo ga volim i drago mi je da mogu svoje emocije i sve što želim da iskažem na njemu.

Ona ističe da bi mnogo volela da uslovi dozvole odlazak do Berlina na dodelu nagrade.

– Ako ne bude moglo do kraja juna (u šta ne verujem), možda će moći na jesen. Sam odlazak bi bio sjajan, jer mi je želja da upoznam i druge đake koji su učestvovali na ovom konkursu. Ko zna, možda se posle sretnemo i na nekom drugom takmičenju ili dodeli nagrada, možda počnemo da se viđamo i družimo u Srbiji ili Republici Srpskoj, negde na Drini, gde je divno. Ova nagrada me je ohrabrila da se oprobam i na drugim konkursima.

Na drugom mestu u konkurenciji učenika od petog do osmog razreda nalazi se Ana Ivanji iz Fojerbaha.

– Veoma sam srećna zbog nagrade, posebno što vidim ponos i radost na licima svojih roditelja – kaže Ana koja pohađa sedmi razred i veoma je uspešan đak.

Ona se pre korone radovala svakom odlasku u srpsku školu, a veoma motivisano učestvuje i u onlajn nastavi. Srpski govori odlično, iako je rođena i odrasla u Nemačkoj.

Srećna zbog nagrade: Ana Ivanji

Učenice za primer

Mila Tripković je zauzela četvrto mesto u konkurenciji starijih đaka. Za nju i Anu njihova nastavnica Jovana Knežević kaže da su učenice koje svaki nastavnik može poželeti.

– Vredne su, uporne, odgovorne i vrlo kreativne. Rado učestvuju u svim aktivnostima, a njihovi radovi se mogu videti u brojnim zbornicima učenika dopunske nastave na srpskom jeziku.

Mila Tripković

Napisano u jednom dahu

– Literarni konkurs “Moj jezik, moj svet” bio je izazov i za mene i moje učenike. Oni su veoma inspirisani temom napisali tekstove, čini mi se, u jednom dahu. Čitajući njihove radove, osećala sam da dolaze iz srca i duše osobe koja, iako je rođena i odrasla u Nemačkoj, Srbiju i srpski jezik voli i doživljava kao svoj jedini dom – ističe nastavnica Knežević.