Ćirilica na času Švajcaraca

0

Ambasadorka i gošća iz Beograda sa predstavnicima dijaspore Švajcaarske
 

– Na poziv Dijaloga došli su školarci sa nastavnicima Nadom Mitorović-Uzelac, Dejanom Okovački, Tanjom Stefanović i predstavnikom letnjeg obrazovnog kampa u Sremskim Karlovcima Časlavom Kalinićem – priča Jelena Mitrović, predsednik Dijaloga i profesor Dopunske nastave na srpkom jeziku u Bernu.

Naši gosti su boravili četiri dana u Švajcarskoj. Prvoga dana su obišli jednu švajcarsku školu i predstavili svojim vršnjacima srpsku kulturu, ćirilicu, bilo je recitovanja i na srpskom i na nemačkom jeziku.

Zanimljivo je da su naši đaci došli u narodnim nošnjama, što je vrlo zainteresovalo švajcarske đake i nastavnike.

Na tom susretu bilo je i drugih migranata, a Srbi su bili najbrojniji i pohvaljeni su zbog brojnosti ali i zanimljivog programa koji su izveli. Učestovali su i u muzičkoj večeri koji Dijalog tradicionalno organizuje, pesmom svirkom, recitovanjem, družili se sa Grcima, zajedno sa njima pevala se pesma "Tamo daleko" kao i grčke i švajcarske pesme, tako da je to druženje bilo jedno pravo internacionalno. To govori da prijateljstvo ne poznaje granice – istakla je Jelena Mitrić i dodala da će seldeće godine Dijalog organizovati švajcarsku decu da posete Beograd, i najavila centralnu priredbu u letnjem obrazovnom kampu u Sremskim Karlovcima.

Posetili su i našu crkvu u Belpu.

 

Predao poklon ambasadorski Janković : Stefan ŽArković iz Negosavaca
 

Gosti su učestvovali na priredbi koju su organizovale nastavnice Dopunske škole na čelu sa Jasminom Delić i Jelenom Mitorović u Bernu, čiji je pokrovitelj bio predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ( u ime njegovo u Bern je došla savetnik Jasmina Mitrović-Marić) a prisustvovali su prijemu koji je za njih organizovala ambasada Srbije u Bernu na čelu sa ambasadorkom dr Snežanom Janković.

 

Materijal za izložbu

I mi iz osnovne škole "Jovan Sterija Popović"iz Beograda smo deo ovog velikog projekta obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, (doneli smo 15 kg radnog materijala za izložbu obeležavanja Velikog rata, ali i drugih značajnih datuma, a učestvovali smo i u kvizu znanja) Lepo smo dočekani, rekla je profesorka Nada Mitrović-Uzelac.

Na prijemu je sve goste, đake, njihove nastavnike pozdravila ambasadorka Janković a pozdrave iz Beograda prenela je Jasmina Mitrović-Marić, izaslanik predsednika Nikolića.

 

Sa svojim nastavnicima: Gosti iz Srbije, Hrvatske i Nemačke
 

– Zadovoljan sam boravkom u Bernu. Sklopljena su brojna prijateljstva – rekao je Stefan Žarković iz Negoslavaca.

Tamara Pešić iz Hamburga kaže da je veoma zadovoljna što je došla u Bern, a posebno što je upoznala drugare iz Srbije i Negoslavaca.

– Prvi put sam u Švajcarskoj – rekla je Dijana Blagojević iz Novog Beograda.
 

Upoznali đake Berna i Hamburga

– Značajno je što smo dobili priliku i mi iz Srbije ali i deca i koleginica iz Negosavaca da se upoznamo sa decom iz Berna i Hamburga – kazao je Časlav Kalinić.

Kviz znanja

Našoj deci ova poseta mnogo znači. Bićemo i mi domaćini u našem malom selu deci iz Švajcarske, kazala je nastavnica Dejna Okovački iz Negosavaca.
Posle prijema u ambasadi kojoj su prisustvovali i predstvanici dijaspore Švajcarske prešlo se u školsku salu gde je održana priredba i kviz znanja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here