Cirkus u Ankari: Carska garda za sultana Erdogana

0

Beta/AP
Ovo kao da je filmski set, a ne predsedničke prostorije: Erdogan sa Abasom
 

Turski predsednik obnovio je počasnu gardu koja ga sad prati prilikom svih svečanih ceremonija, poput one kada je u Ankaru stigao palestinski predsednik Mahmud Abas. Abas se rukovao s Erdoganom na dnu raskošnog stepeništa po kojem se rasporedilo 16 gardista obučenih u 16 vojnih odora koje bi trebalo da predstavljaju 16 carstva iz kojih je proistekla moderna Turska.

Među tim carstvima i narodima, koje Turci smatraju svojim precima, nalaze se i Huni, Mongoli, vojnici iz Otomanskog perioda i druge, živopisne odore iz istorije Evrope i Azije. Međutim, pomalo nespretne uniforme nisu imale pozitivan efekat u Turskoj, gde su mnogi korisnici društvenog mreža ubrzo počeli da zbijaju šale na Erdoganov račun.

Fotomontaže Erdogana u društvu likova iz Gospodara prstena i Ratova zvezda, tvitovi u kojima se počasna straža upoređuje s cirkusom i mnoštvo šala na predsednikov račun postali su pravi hit u Turskoj u poslednje vreme.

Erdogan se pred kraj 2014. uselio u novu predsedničku palatu koja ima 1.150 prostorija, a njena izgradnja koštala je 490 miliona evra. Opozicija je izgradnju palate nazvala skupom i nepotrebnom rasipnošću, a uvođenje počasne straže smatraju novim odstupanjem od sekularnog uređenja moderne turske države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here