pixabay.com
Foto: Ilustracija

Američka mornarica sprovela je čistku zbog sudara nuklearne podmornice u Južnom kineskom moru. Smenjeni su kapetan podmornice, prvi oficir i šef tehničara za sonar.

Posle sudara nuklearne podmornice „Konektikat“ u Južnom kineskom moru, koja je, kako je zvanično saopšteno, udarila u podmorsku planinu, viceadmiral Karl Tomas, komandant Sedme flote američke mornarice, doneo je odluku o smeni glavnih ljudi te podmornice.
Smenjeni su komandant podmornice Kameron Aldžilani, njegov zamenik Patrik Kašin i glavni oficir za sonar Kori Rodžers, zbog, kako je objašnjeno u saopštenju američke mornarice, „izgubljenog poverenja“.

– Boljim rasuđivanjem, pametnijim donošenjem odluka i doslednijim pridržavanjem procedura u planiranju navigacije, kao i nadzorom posade i kriznim menadžmentom, incident je mogao da bude predupređen – utvrdio je viceadmiral Tomas.

Nuklearna podmornica „Konektikat“ sudarila se sa nepoznatim objektom u Južnom kineskom moru 2. oktobra, pri čemu je 11 mornara povređeno.

Kasnije je saopšteno da je podmornica udarila u podmorsku planinu. Prilikom sudara, oštećen je prednji deo podmornice, zbog čega je ona na inicijalnoj popravci u bazi Guam, a posle njih će otploviti u brodogradilište Bremerton u državi Vašington na potpune popravke.
Incident je dobio i geopolitički prizvuk, pošto je Kina zahtevala da SAD objave sve njegove detalje, kao i da objasne kakav je bio zadatak podmornice u Južnom kineskom moru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here