Nad Evropom se nadvila opasnost atomske katastrofe zbog stalnih artiljerijskih napada ukrajinske vojske na krug Zaporške nuklearne elektrane koju je martu preuzela ruska armija. Ministarstvo odbrane Ruske federacije (MORF) objavilo je procenu i kartu posledica moguće havarije prema kojoj bi nuklearni oblak prekrio Rumuniju, Poljsku, Slovačku, ali i značajne delove Nemačke. Navodi se da bi se u tom slučaju ponovila situacija kao posle černobilske katastrofe. Istina, Černobil je od Berlina idaljen 1.170 kilometara, a zaporoška 1.600, ali ima šest nuklearnih blokova i najveća je u Evropi.

Rusko upozorenje pre svega je upućeno EU, Grupi 7, SAD i drugim sponzorima kijevskog režima. Međutim, oni ne žele ili već ne mogu da obuzdaju svog štićenika, pa su pozvali rusku armiju da se povuče iz Zaporoške nuklearke.

Ova atomska centrala nalazi se pored reke Dnjepar, a granate doleću s obale pod kontrolom ukrajinske vojske. Obe vojske optužuju jedna drugu za granatiranje. Pri tom, ukrajinski generalštab navodi da je ruska armija u nuklearki razmestila vojsku i ratni materijal, skladišta municije, artiljerijske i raketne položaje, pa tako ispadne da Rusi gađaju sami sebe svakodnevno po nekoliko puta.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”