Mogući sastanak lidera četiri zemlje, Srbije, BiH, Hrvatske i Turske, na kojem bi pokušali da definišu buduće odnose na Balkanu, bio je jedna od ključnih tema jučerašnjeg sastanka zvaničnika Republike Srpske i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari.

Ideja o “kvadrilaterali” u javnost je plasirana pre nekoliko dana, posle sastanka zvaničnika RS sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem. Srpska strana je dala saglasnost za takav susret, ali se stvar zakomplikovala kad je Milanović o tim namerama obavestio Izetbegovića. Lider SDA je tu ideju za sada odbio.

– Na to ne treba pristati. Ja nisam na to pristao. Ova zemlja ima svoje institucije. Ja nisam bošnjački predstavnik, ja sam predstavnik jedne stranke. Ne želim da Bosnu i Hercegovinu na takav način tretiraju – rekao je Izetbegović komentarišući tu ideju.

U celoj priči je naročito simptomatično da bošnjačka strana ne želi da bude deo razgovora u koje je uključena Turska, a da zvanični Zagreb privremeno odustaje od osporavanja legitimiteta Željka Komšića, kako bi se dala šansa razgovorima.

Opširnije čitajte u izdanju “Vesti” koje će se u sredu 10. novembra naći na kioscima širom Srbije.