Građani BiH u nedelju će na opštim izborima birati članove Predsedništva BiH, poslanike u Parlamentu BiH te u entitetskim i kantonalnim parlamentima, ali sve oči javnosti u Republici Srpskoj pa delom i u regionu biće uprte u trku za predsednika Srpske gde su najveći favoriti dosadašnji srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i kandidat opozicije, dosadašnji narodni poslanik iz PDP-a, Jelena Trivić.

Kampanju iza nas brojni analitičari i novinari ocenili su kao jednu od najdosadanijih u istoriji, dosta predvidivu i sa niskim stepenom kreativnosti političkih partija. Tek u poslednjoj sedmici svi vodeći subjekti su se žešće aktivirali pa su pojačali tempo kako na terenu, tako i u medijima, a bilo je i prljavština, ali u nešto manjem obimu nego ranije. Kao i u prethodnim izbornim ciklusima, objavljivan je niz istraživanja javnog mnjenja od kojih je većina došla od prilično nekredibilnih agencija, dok u nekim istraživanjima nije objavljeno ni ko ih je radio. Ta istraživanja su uglavnom davala prednost Dodiku i vladajućoj koaliciji oko njega. Ipak, prema nezvaničnim saznanjima, sve partije u Srpskoj proteklih sedmica baratale su nešto drugačijim podacima od onih koji su isplivali u javnost, i na osnovu njih, Trivićeva i njeni partneri su pokazivali veliki optimizam.

– Prema tim istraživanjima Trivićeva je u blagoj prednosti pred Dodikom bila tokom celog septembra. Istovremeno, u drugoj pojedinačnoj trci, onoj za Predsedništvo BiH, Željka Cvijanović je bila u gotovo nedostižnoj prednosti pred Mirkom Šarovićem. To se tumači na način da je gro kampanje opozicija usmerila prema Dodiku, a da je za to vreme ojačala pozicija Cvijanovićeve. Da nešto ne štima u rezultatima anketa koji su objavljivani proteklih dana i gde je Dodik imao veliku prednost, svedoči i salva napada isključivo na Trivićevu, od famoznog dokumenta iz SAD koji navodno pokazuje da su Amerikanci dali 10 miliona dolara za njenu kampanju, pa nadalje. Ispostavilo se da je dokument klasičan falsifikat, ali merljivost uticaja te priče na javno mnjenje sad i nije moguće utvrditi – kaže za “Vesti” dobro upućen sagovornik blizak vladajućim krugovima u Srpskoj.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”