Memorandum o razumevanju između Stejt departmenta i Ministarstva spoljnih poslova Srbije potpisali su prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije i Ivica Dačić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil. Taj korak, prema oceni Srđana Graovca iz Centra za društvenu stabilnost govori da se ide u pravcu daljeg poboljšanja odnosa dve države.

– Ambasador Hil je pre par meseci rekao da se nada kako se priprema sporazum o strateškom partnerstvu, a potpisani memorandum je neka vrsta najave da se ide tim putem da se što više poboljšaju odnosi Srbije i SAD. Vašington je svestan da je Srbija ključna zemlja u regionu zapadnog Balkana i da bi sa njom trebalo da ima što bolje odnose – kaže on.

SAD imaju u planu da se, kako smatra naš sagovornik, vratiti na stari kontinent u punom kapacitetu.

– Vašington je od rušenja Berlinskog zida, prepustio Berlinu vodeću ulogu u Evropi i Amerikanci se nisu mešali, kako to Nemačka radi, samo su uskakali kad je Nemcima trebalo da se pomogne u nekim problemima koje nisu mogli sami da reše. To se sada menja, Nemačka više neće imati punu kontrolu, a SAD neće više delovati posredno preko Berlina, već direktno, odnosno u dogovoru sa svakom državom – pojašnjava on.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u petak 6. januara naći na kioscima.