Izbor nove vlade Srbije, treće zaredom koja je poverena premijerki Ani Brnabić, trebalo bi da se nađe danas na dnevnom redu zasedanja Skupštine Srbije, a procene su da bi novi ministri mogli da polože zakletvu već u sredu, 26. oktobra.

Ako poslanici Narodne skupštine izglasaju predloženi sastav kabineta, ova vlada će imati premijerku i 27 ministara. Prema predlogu personalnih rešenja iz Nemanjine 11 (sedišta premijera), u novoj vladi će sedeti 12 novih ministara. Svega šestoro njih zadržalo je isti resor.

Rotirano je troje ministara, odnosno predloženi su za vođenje drugih resora. Dosadašnji šef diplomatije Nikola Selaković predvodiće resor za rad umesto Darije Kisić koja prelazi na čelo Ministarstva za brigu o porodici, dok će Tomislav Momirović građevinu zameniti unutrašnjom i spoljnom trgovinom.

Smenjeno 13 ministara

Uostalom, sada je zamenjeno čak 13 ministara iz prethodnog sastava Vlade Srbije. Tako u njoj više nisu Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović. U Vladu Srbije nije ušao ni ministar policije Aleksandar Vulin koji se pominje kao novi šef BIA, ali ni dosadašnja ministarka privrede Anđelka Atanacković, Jadranka Joksimović, koja je bila zadužena za za EU integracije, zatim Marija Obradović, koja je vodila resor ljudskih i manjinskih prava, državne uprave i lokalne samouprave.

U Vladi više nisu ni bivša ministarka turizma, trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić, dugogodišnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar, sporta Vanja Udovičić, brige o porodici Ratko Dmitrović i ministar bez portfelja Nenad Popović.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u utorak 25. oktobra naći na kioscima.