U poslednjih deset godina broj Srba u Hrvatskoj manji je za trećinu, a nekadašnji konstitutivni narod ove republike danas je na nešto više od 3, 2 posto ukupnog broja stanovnika!

Prema objavljenim podacima popisa, Srba je danas u Hrvatskoj 123.892, odnosno 3, 20 posto, što je za trećinu manje nego na popisu iz 2011. kada ih je bilo 186.633, odnosno 4, 36 procenata.

Da podsetimo, Srba je u Hrvatskoj do pre samo trideset godina bilo 581.663, odnosno činili su 12, 2 odsto od ukupnog broja stanovnika.

Dragan Crnogorac, predsednik Saveza srpskih udruženja Hrvatske kaže da je neshvatljiva euforija većinskog naroda zbog ovakvih rezultata popisa.

– Odjednom glavna tema višu nisu ni Ukrajina, ni Rusija, ni to što je Hrvata pola miliona manje, već isključivo to da su Srbi svedeni na Tuđmanovu računicu da ih bude tri posto, a zatim i da Srbi u Vukovaru gube pravo na službenu upotrebu svog jezika i pisma. Neke normalne zemlje bi se zapitale u čemu su to pogrešile, a u Hrvatskoj se ovi katastrofalni demografski podaci slave – ističe Crnogorac.

Više o ovoj temi čitajte u vikend izdanju “Vesti”