Turska policija je saopštila da je teroristički napad u Istanbulu u kom je poginulo najmanje šest osoba, a ranjeno njih 81, delo Radničke partije Kurdistana. Istovremeno, stručnjaci upozoravaju da bi i Srbija mogla da se nađe u opasnosti od terorizma, iako je bezbednosna situacija pod kontrolom naših službi.

Osumnjičena za podmetanje eksploziva u Istanbulu je državljanka Sirije, Ahlam Albašir, koju je turska policija uhapsila ubrzo nakon eksplozije. Navodi se da je tokom ispitivanja ona priznala da je “obučena kao specijalni obaveštajac terorističke organizacije PKK/PID/IPG”. Turska policija saopštila je da je Ahlam Albašir ušla u zemlju iz Sirije preko prelaza Afrin-Idlib.

Bombaški napad u glavnom gradu Turske je na najtragičniji način podsetio da terorističke organizacije u svetu ne miruju.

– Svet okupiran ratom u Ukrajini i pretnjom upotrebe nuklearnog oružja na najužasniji način se događajem u Istanbulu probudio i shvatio da terorizam nije mrtav. Srbija je do sada pokazala da ima kapaciteta da se suprotstavi ovom obliku terorizma, ali nikada ne treba isključiti mogućnost da takve napade organizuju radikalni islamisti s Kosova i iz BiH koji su prethodno ratovali u ime Islamske države – ističe Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu bezbednosti i član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u utorak 15. novembra naći na kioscima.