Inflacija neumoljivo raste u evrozoni već osam meseci, a prve procene Eurostata pokazale su da je kovitlac poskupljenja naglo ubrzao u julu teško pogodivši i članice EU u kojoj živi najveći deo naše dijaspore. Pri tom, ekonomisti upozoravaju na dalji pad rasta privrede i čak opasnost od prelaska u minus, što bi zajedno s inflacijom izazvalo stagflaciju i povećanje nezaposlenosti i smanjenje životnog standarda pre svega onih s nižim primanjima, radnika i penzionera.

Prema zvaničnim podacima Eurostata, julska inflacija iznosila je rekordnih 8,9 odsto na godišnjem nivou, odnosno 0,3 procenta više nego u junu. Glavni uzrok je stalni rast cena energije i hrane, što prvo pogađa najsiromašnije, ali i one s prosečnom zaradom kojih je najviše.

Inflacioni kovitlac, da podsetimo, počeo je pre ukrajinske krize, ali ga je ubrzao sankcioni rat Zapada s Rusijom. Gas je poskupeo nekoliko puta, značajno su povećane cene uglja i gasa, a sve to se najviše uvozi iz Rusije. Evropa je tako slepo sledeći Vašington pucala sebi u nogu, dok je Rusija dobro napunila budžet zahvaljujući većim cenama…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.