Ukrajinskom stepom se valjaju tela mrtvih vojnika, a da još nije ni počela odlučujuća bitka za koju se ne zna ko će prvi udariti, gde ni kada.

Snage kijevskog režima definitivno su izgubile Soledar, grad u centru odbrambene linije Bahmut (Arjomovsk) – Seversk. Najskromnije procene govore da je tu poginulo do 6.000 ukrajinskih vojnika, a “Indepedent” javlja da su u Soledaru nađena i dva mrtva Britanca. I Rusi priznaju da ih ova pobeda nije koštala jeftino. Soledar je branjen od jula, a poslednjih nedelja ukrajinske linije su naglo popustile. Ukrajinski rezervisti u sredu su se požalili preko interneta da su ih oficiri napustili, a iste noći ruske snage opkolile su preostale u stambenom bloku u centru grada. Ukrajinci su odbili da se predaju i ostali da se bore do smrti, a to se pripisuje propagandnoj kampanji kijevskog režima koji ubeđuje svoje vojnike da će biti mučeni u zarobljeništvu. Pripadnici ruske privatne vojne kompanije Vagner tvrde da su jednu grupu opkolili u soliteru i pozvali ih da se predaju, ali da je nekoliko Ukrajinaca skočilo s petog sprata na beton.

Biznismen Jevgenij Prigožin, navodni osnivač Vagnera, tvrdi da je u centru Soledara nađeno oko 500 poginulih Ukrajinaca. Izveštači s terena objašnjavaju da poslednjih dana ukrajinska vojska nije mogla da izvlači ranjene pošto su svi putevi bili pod vatrom, pa su oni jednostavno umrli od rana i hladnoće na temperaturi od minus 12 stepeni Celzijusa. Preživeli su se povukli u Poštu i hodnike četiri od sedam rudnika soli i Vagnerovci su sišli za njima. U četvrtak u podne živih ukrajinskih vojnika bilo je još samo u rudniku soli broj 7.

Za to vreme, četiri prepolovljene ukrajinske brigade povukle su se u okolna sela, pokušavajući da spreče Ruse da se ukline između Severska i Bahmuta koji je već obuhvaćen s tri strane, pa je sve teže snabdevanje nekoliko ukrajinskih krupnih jedinica. Vladimir Zelenski položio je venac na groblje 124. brigade u Lavovu u moru krstača. On je poručio da je odbrana Soledara ispunila svoju svrhu, jer je kupljeno vreme da Ukrajina primi novo oružje sa Zapada. Američki “Vol strit žurnal” prenosi reči ukrajinskog pukovnika da će morati da se povuče iz Bahmuta jer su “njegovi gubici nesrazmerno veći od ruskih”. Ali nije sigurno da je pukovnik bio potpuno iskren, pošto je primećeno i pregrupisavanje ukrajinskih trupa iz Limana i Konstantinovke u Seversk, radi ojačanja odbrane, pa možda čak i kontraudara prema Soledaru…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.