Vašington bi trebalo da preuzme vođenje pregovora o Kosovu, jer se Evropska unija pokazala kao nesposobna, poručio je Ričard Grenel, bivši izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, uoči današnjih briselskih pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

-Moramo odmah da prebrodimo ovu krizu. Od suštinske je važnosti da se Amerikanci vrate u vođstvo i da ne dozvole Evropljanima da zadrže kontrolu – rekao je Grenel za “The Pavlovic todadž”.

Ričard Grenel je, prema rečima Srđana Graovca iz Centra za društvenu stabilnost, čovek sa iskustvom u pregovorima Beograda i Prištine, ali i sa ključnom ulogom u Vašingtonskom sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, kao retkoj stvari koju nova američka administracija nije odbacila.

– Vašington podržava Otvoreni Balkan i dogovore Beograda i Prištine iz vremena kad je Grenel bio zadužen za te pregovore. Sve govori da je čovek koji poznaje odnose Beograda i Prištine. Zato zna i otvoreno kaže da EU nema autoritet kod Prištine i da su SAD jedine koje mogu da vode te pregovore – ukazuje naš sagovornik.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”