General Luka Kastratović ističe da će se dalji pritisci na Srbiju nastaviti, a da je već vidljivo da je sledeća meta SPC.

– Zapadu smeta srpska crkva jer su je ocenili kao ometajući faktor za realizaciju svojih planova. Uostalom, već imamo u brojnim državama u okruženju pokušaje da se izbriše veći deo istorije, posebno onaj vezan za SPC i njenu istorijsku i duhovnu ulogu – kaže general Kastratović.

Protest Srba na severu Kosova ušao je u deseti dan, ali umesto smirivanja, tenzije su sve veće, a situacija sve nepredvidljivija.

Albanski političari otvoreno traže da se barikade nasilno uklone, a dodatnu zabrinutost za srpsku zajednicu izazvao je navodni spisak s imenima između 200 i 600 optuženih za ratne zločine i to ne samo na severu, već i u srpskim enklavama širom Kosova i Metohije.

Vojni eksperti, sagovornici “Vesti”, nemaju dileme da je reč o pokušaju da se srpska zajednica, posebno na severu, po svaku cenu izazove na reakciju, a zatim optuži kao glavni izazivač novog ratnog sukoba u južnoj srpskoj pokrajini.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u ponedeljak 19. decembra naći na kioscima.