Dugo očekivana sednica Saveta ministara spoljnih poslova Evropske unije nije donela zaključke koje su očekivali u Sarajevu. Iako je nemački šef diplomatije Hajko Mas pokušao da u dnevni red uvrsti priču o sankcijama protiv Republike Srpske, o tome nije bilo veće rasprave, a jedini koji se direktno i otvoreno usprotivio bilo kakvoj priči o sankcijama bio je mađarski ministar Peter Sijarto.

Prema saznanjima “Vesti”, Mas je pokušao da u raspravu progura stavove koje je izrekao za pojedine medije u Sarajevu, pre nekoliko dana, kada je poručio da “Nemačka nema više nameru da šalje novac u entitet koji radi na rušenju BiH”. Podršku takvom stavu su, kako kažu naši izvori, neformalno dali predstavnici Belgije, Holandije i Češke, dok su se šefovi diplomatija ostalih članica EU uzdržali od rasprave. Osim Mađara.

Podsetimo, Sijarto je, zajedno sa premijerom Viktorom Orbanom boravio u poseti Banjaluci pre desetak dana. Orban je nakon povratka u Budimpeštu rekao da Mađarska ima vlastiti interes za mir, stabilnost i sigurnost Balkana.

– Srbi koji žive u Republici Srpskoj igraju ključnu ulogu u tom procesu – rekao je Orban, a prenela mađarska agencija MTI.

RS je u Orbanu očigledno, tvrde naši izvori, dobila čvrstog saradnika u Evropskoj uniji.

Opširnije možete čitati u štampanom izdanju “Vesti”, koje će se u sredu 17. novembra naći na kioscima širom Srbije.