Jedan od najpoznatijih svetskih ekonomista i naučnika, dobitnik Ordena Zlatne medalje Srbije, kanadski profesor Mišel Čosudovski predstavio je svoju novu knjigu “Agresija SAD i NATO na Jugoslaviju” u srpskoj prestonici. Čosudovski je na promociji poručio da je agresija na SRJ 1999. godine bila “početak militarizacije Evrope” i širenja NATO na Istok.

– U svetu koji je danas na raskrsnici najveće krize u istoriji koja će imati veoma ozbiljne posledice, važno je naglasiti da je rat protiv Jugoslavije bio generalna proba za sve ostale sukobe. Mnogi istaknuti naučnici su taj rat nazvali “pravednim ratom”, a zapravo u njemu nije bilo ničeg pravednog, već suprotno. Moja istraživanja su to nedvosmisleno pokazala, kao što sam dokazao da je rat u Jugoslaviji počeo mnogo ranije. Početkom osamdesetih godina je skovan ekonomsko-vojni plan u kome su ključne uloge odigrali MMF i Svetska banka kako bi rasparčali jednu suverenu državu i uspešnu ekonomiju – istakao je dr Čosudovski i naglasio da su SAD i NATO 1999. godine tvrdili da akciju započinju iz “humanitarnih razloga”, a zapravo su sve radili suprotno.

– Targetirana je civilna infrastruktura: škole, bolnice, stambene oblasti. To je decidno dokazano, kao što je nedvosmisleno ta agresija imala kriminalna obeležja. Godinu dana posle imao sam priliku da posetim Dečju bolnicu u Beogradu. I ona je bila označena kao jedan od strateških ciljeva napada, jer ma koliko su SAD i NATO tvrdile da su ovu operaciju započele da bi spasle živote, kada bombardujete energetska postrojenja koja snabdevaju strujom bolnice u kojima su deca u inkubatorima, tada to nema veze sa spasavanjem života – naveo je profesor.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u ponedeljak 24. oktobra naći na kioscima.