Model “dve Nemačke” koji se ponovo najavljuje kao moguće rešenje kosovskog pitanja nikako nije prihvatljiv za Srbiju, jedinstveni su politički analitičari. Ta ideja je, kako kažu već duže vreme prisutna i stoji “negde na stolu” kao rešenje Zapada i potvrda nemačkog angažovanja u regionu. Oni smatraju da Srbija, ni po koju cenu ne sme da pristane na međusobno priznanje na kom Priština uporno insistira.

– Ovaj model ne traži priznanje, ali omogućuje punu državnost. Međutim, za Srbiju je i to neprihvatljivo. Puna državnost je isto kao i priznanje. To je jedan od suštinskog razloga da se ovaj model ne može primeniti – kaže za “Vesti” bivši diplomata Zoran Milivojević.

On naglašava i da model “dve Nemačke” nije moguć iz identitetskog strateškog razloga, jer je sada totalno drugačija situacija.

– Taj model se tada odnosio na dve države sa jednim istim narodom, pa je tako došlo i do njihovog ponovnog ujedinjenja bez većih problema, što kod Kosova i Metohije (KiM) nije slučaj, zato se on ne može primeniti po istoj osnovi – ističe naš sagovornik.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u sredu 7. septembra naći na kioscima.