Najava Kristijana Šmita, nemačkog diplomate, kog Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, da će sačekati današnju odluku Ustavnog suda u vezi sa osnivanjem Agencije za lekove RS, pa onda “delovati” u Republici Srpskoj je ocenjena kao flagrantno mešanje u unutrašnje stvari BiH, i to na najgrublji mogući način gde se praktično Šmit postavlja kao direktni naručilac odluke suda.

Iz Banjaluke poručuju da Šmitove poruke govore da on unapred zna kakvu će odluku doneti sud po apelaciji bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića koji je zatražio ocenu ustavnosti odluke Narodne skupštine RS da bude osnovana republička Agencija za lekove. Podsećamo da takva agencija već godinama postoji na nivou BiH, a pre 15 godina postojala je i republička, ali je osnivanjem zajedničke prestala da postoji.

– Nadam se da su shvatili da sam spreman da primenim i bonska ovlašćenja, iako to ne želim. Dakle, sačekajmo šta će sud odlučiti, a onda ćemo delovati, ali budite sigurni da ćemo omogućiti građanima da imaju pristup lekovima – poručio je Šmit.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti”.