U Hrvatskoj je ponovo aktuelizovana pretnja da će ova država usloviti Srbiju članstvom u EU rešavanjem pitanja nestalih, ali i plaćanjem ratne odštete.

Prema pisanju zagrebačkog lista “7dnevno”, upravo je ovo plan premijera Hrvatske Andreja Plenkovića. Zahtevi za ratnom odštetom od Srbije nisu novost. Poslednji put, septembra prošle godine, premijer Hrvatske je u Saboru poručio “da ta zemlja ne odustaje od tužbe protiv Srbije i zahteva za ratnu odštetu i da pravni timovi rade na tom pitanju”.

Plenković je tada rekao da je ta tema “dignuta na bilateralni nivo”.

Predsednik DIC Veritas, Savo Štrbac kaže da se ovakve pretnje uvek pojavljuju prilikom obeležavanja bitnih događaja za Hrvatsku.

– Kad je potrebno dodatno probuditi nacionalističku svest, ali i dodvoriti se braniteljima, vlasti u Hrvatskoj već decenijama unazad primenjuju oprobanom receptu: optužbama na račun Srbije mada su i sami svesni da te pretnje nisu zasnovane na realnosti – ističe Štrbac i objašnjava da je hrvatski zahtev za odštetom propao onog trenutka kada je pred Međunarodnim sudom pravde odbijena njihova tužba za genocidom.

– U praksi, više ne postoji ni jedan međunarodni sud koji bi se bavio ovom temom. To pitanje je moguće pokrenuti pred nekom arbitražnom komisijom, ali isključivo uz saglasnost obe države, a moguće je i da hrvatski sudovi pokrenu to pitanje, ali je svima jasno da takve presude ne bi bile ostvarljive. Ništa manje apsurdni nisu ni zahtevi da se reši pitanje nestalih, jer na tom spisku je zapravo 55 odsto Srba, a Hrvatska tendenciozno to prećutkuje – kaže Štrbac.

Više o ovoj temi čitajte u vikend izdanju “Vesti”