Brojne organizacije, ali i porodice ubijenih Srba oštro su reagovale na odluku gradskog veća Sarajeva da se na spomeniku na Kazanima uopšte ne navede da je reč o srpskim žrtvama.

Većinom glasova, gradska skupština je prihvatila predlog gradonačelnice Benjamine Karić da na spomeniku stoji “Spomen-obeležje Kazani”, sa navedenim godinama od 1992. do 1995. i porukom “Zauvek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sećati naših sugrađana”.

Za zločine počinjene na Kazanima osuđeno je 14 pripadnika Desetog brdskog odreda Armije BiH, ali uglavnom na kazne od deset meseci do šest godina. Istovremeno, do danas nije utvrđeno koliko je Srba tamo zaista stradalo jer su istraživanja 2016. posle više opstrukcija lokalnih vlasti obustavljena, a jama zabetonirana.

Sagovornici “Vesti” nemaju dilemu da je ovo još jedno ruganje istini, a posebno kada je reč o srpskim žrtvama stradalim u poslednjem ratu u BiH Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, ističe da pozdravlja odluku da se na Kazanima obeleži mesto stradanja, ali da mu je iskreno žao što je reč o “nedovršenom potezu neiskrenih namera karakterističnom za političko Sarajevo”.

 

Opširnije možete čitati u štampanom izdanju “Vesti” koje se će u petak 28. oktobra naći na kioscima širom Srbije.