Kosovo je krenulo u veliku kampanju na međunarodnom planu. Ne samo da se sve glasnije čuje da će postati članica NATO-a, nego i Jeton Zuljfaj, savetnik prištinskog premijera Aljbina Kurtija, kaže da će tražiti i prijem u Savet Evrope (SE).

Zuljfaj poručuje da su šanse Kosova za ulazak u SE posle odlaska Rusije iz te organizacije veoma dobre i tvrdi da je Priština obezbedila dve trećine glasova. Beograd uzvraća da će u tom slučaju krenuti ponovo u snažnu akciju da privoli niz država na povlačenje priznanja Kosova, a nezvanično se pominje čak i da bi Srbija mogla da napusti SE.

Srbija treba da reaguje pre nego se mogućnost prijema Kosova u SE sprovede u delo, ocenio je za “Vesti” nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović. Ovakav potez, kaže Jovanović, predstavlja pokušaj Zapada i sponzora Kosova da nađu način za završetak prljavog posla započetog 90-ih godina kako bi obezbedili međunarodno-pravni status toj kriminalnoj tvorevini.

Politika sile

– Suočeni s otporima u najvećem broju svetskih foruma i organizacija, oni traže način da to urade tamo gde neće naići na protivljenje većine – pojašnjava Jovanović.

Opširnije možete čitati u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u četvrtak 12. maja naći na kioscima.