Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Emanuel Žiofre predao je Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji predsedniku Aleksandru Vučiću i poručio da je Srbija potrebna Uniji kao partner, ali i naglasio da je nazadovala u usaglašavanju sa spoljnom politikom EU.

Ovaj izveštaj se, prema rečima diplomate Zorana Milivojevića, razlikuje od svih prethodnih jer je pod senkom ukrajinskih dešavanja.

– Taj sukob se, nažalost, ugradio i u izveštaj o Srbiji, utoliko što je glavni kriterijum postao naš stav prema Rusiji i sankcijama. Kad pogledate za nas relevantne stavke poput poglavlja 23 i 24 i nekih drugih, vidi se da tu ima nekog napretka i da izveštaj nije negativan. Ima nekih kritičkih primedbi, ali to nije negativno u smislu sprečavanja našeg napretka ka EU. Međutim, ako u izveštaju dominira pitanje sankcija Rusiji i usklađivanje sa spoljnom politikom EU, onda nije pozitivan, jer neće obezbediti dalji napredak i otvaranje klastera tri u pregovorima sa EU, što bi bilo nesporno da nema tog pitanja – pojašnjava za “Vesti” kako je kriterijum sankcija promovisan u najvažniji i onaj od kog zavisi napredak Srbije u procesu evrointegracija.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u petak 14. oktobra naći na kioscima.