Svi čelnici Hrvatske i više veteranskih udruženja jednoglasno su odbacili mogućnost da Srbija u bilo kom smislu sudi četvorici hrvatskih pilota koji su optuženi da su 7. avgusta 1995. godine, 60 kilometara van teritorije Hrvatske, u blizini mesta Svodna na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca bombardovali kolonu srpskih civila izbeglih u “Oluji” kad je stradalo 13 civila od čega šestoro dece, a njih 24 je ranjeno. S druge strane Savo Štrbac kaže da će se sudski utvrditi da su stradali žrtve ratnog zločina i to je najvažnija satisfakcija.

Prava histerija usledila je kad je u sredu Viši sud u Beogradu potvrdio optužnicu Tužilaštva za ratne zločine. Premijer Hrvatske Andrej Plenković koji se sastao sa optuženim pilotima odbacio je utemeljenost optužnica Srbije i najavio da će vlada “iskoristiti sve dostupne mehanizme da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskog rata”.

– Hrvatska ne prihvata da srpsko tužilaštvo diže optužnice protiv nesrpskih državljana koji žive na teritoriji koja nije Srbija – rekao je Plenković.

Na to reaguje Savo Štrbac, predsednik DIC Veritas i nekadašnji sudija iz Benkovca, koji
nimalo ne sumnja da li će ovaj proces imati legitimitet s obzirom na to da Hrvatska osporava regionalnu nadležnost Tužilaštva za ratne zločine i da Zagreb ne namerava da optužene pilote izruči Srbiji.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”