Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu ukazao je da Priština ima za cilj da izbegne sprovođenje svih obaveza koje je preuzela i da pri tom sprovodi zastrašivanje, marginalizaciju i progon Srba.

Našu zemlju u raspravi podržale su Rusija, Kina i Indija, a američki ambasador Robert Vud pozvao je na smirivanje tenzija na Kosovu i saopštio da je njegova zemlja posvećena očuvanju mira na Balkanu, posebno u vreme ukrajinske krize, čime je poništio ratnohuškačke izjave prištinskog premijera Aljbina Kurtija.

Selaković je naveo 105 napada na Srbe samo ove godine, ali i one na svetinje SPC. On je istakao da Priština postavlja administrativne prepreke koje onemogućavaju normalan život, ali i stalno sabotira napore Beograda i EU da se pronađe rešenje.

– Srbe zastrašuju, teraju ih iz kuća. Više od 200.000 Srba napustilo je svoje domove i Priština ih obeshrabruje u nastojanjima da se vrate. Zamislite da vam nije dozvoljeno da kupite hleb Dragici Gašić, jedinoj povratnici u Đakovicu. Samo tako ćete razumeti pritiske s kojima se suočavaju Srbi povratnici – kazao je šef srpske diplomatije i podsetio da se Priština protivi stvaranju odavno ugovorene Zajednice srpskih opština.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”