Izgradnja hidroelektrane Buk Bijela neće biti zaustavljena, bez obzira na novu odluku Ustavnog suda BiH kojom je Zajedničkoj komisiji za koncesije produžen rok da reši spor oko nadležnosti Srpske i BiH. To poručuju i iz Elektroprivrede Republike Srpske uz napomenu da aktivnosti Ustavnog suda mogu da uspore, ali ne i da u potpunosti zaustave projekat.

Pomenuta komisija nije ispoštovala prethodni rok od tri meseca da donese odluku, a razlozi su, kako je obrazloženo, najviše bili proceduralne prirode. Jedan od članova komisije Mensur Šehagić osporio je odluku o vlastitom imenovanju u to telo, pa je slučaj završio na Sudu BiH. Zbog toga, komisija nije mogla da odlučuje, pa je dobila dodatni rok.

– Bili smo blizu rešenja, ali je zvaničnu odluku zakočilo pokretanje spora pred Sudom BiH – rekao je Milomir Amović, predsedavajući Zajedničke komisije za koncesije.

Dobro upućeni sagovornici našeg lista ističu da je ovo klasičan primer opstrukcije cele priče od strane bošnjačkog političkog faktora. Zahtev za osporavanje prava Srpske da zajedno sa Srbijom gradi Buk Bijelu, podsetimo, podnela su 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz stranaka sa sedištem u Sarajevu. Oni su tvrdili da davanje koncesije na Drini ne može biti nadležnost Republike Srpske, nego BiH.

– To nema nikakve veze sa pravom. Teritorija na kojoj bi trebalo da bude izgrađena elektrana je u Republici Srpskoj. Iako je Drina pogranična reka, to nema nikakve veze, jer bi Buk Bijela trebalo da bude izgrađena u delu toka koji je potpuno u Srpskoj. U pitanju je klasična opstrukcija projekta – kaže izvor “Vesti” iz institucija BiH.

Opšrinije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u utorak 7. decembra naći na kioscima širom Srbije.