Srpsko plavo zlato, šljiva i njen najpoznatiji proizvod – šljivovica i zvanično su na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva!

Ovo je odlučeno na 17. zasedanju Uneskovog Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa koji se održava u Maroku od 30. novembra do 3. decembra.

Srpska šljivovica je upisana pod oznakom “Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice”.

– Kompletan nominacijski dosije za upis ovog elementa je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije Ministarstva kulture Republike Srbije. Predlagači elementa su Etnografski muzej u Beogradu i Narodni muzej Čačak – objašnjava kustos Nataša Mladenović Ribić iz Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije.

Ona je sa koleginicom, višim kustosem i koordinatorom Centra Danijelom Filipović, bila zadužena da pripremi obimnu dokumentaciju za kandidaturu srpske šljivovice koja je podrazumevala i čitav niz fotografija i video-snimaka.

Više o ovoj temi čitajte u vikend izdanju “Vesti”