Situacija na Kosovu i Metohiji se komplikuje, posle opomena koje je kosovska policija počela da uručuje vlasnicima vozila koja nisu preregistrovana sa srpskih na RKS tablice.

Zbog toga je predsednik Srbije kao vrhovni komandant izdao Vojsci Srbije naredbu da o podizanju stepena borbene gotovosti koji će, kako nezvanično objašnjavaju u Vojsci Srbije, najviše biti primetan u jedinicama Kopnene vojske uz administrativnu liniju sa Kosovom, gde će se stacionirati snage za specijalna dejstva i brzo delovanje.

Na administrativnom prelazu Jarinje je prva opomena uručena nekoliko minuta iza ponoći. Vozilom sa KM tablicama je upravljala žena koja je kazala da nije imala neprijatnosti i da su joj policajci uručili papir sa smernicama za preregistraciju. Na prelazima juče nije bilo gužve, a policija je nastavila da daje opomene. U policiji kažu da će ih dobiti svi sa KM tablicama registarskih oznaka Prištine, Peći, Đakovice, Uroševca, Prizrena i Gnjilana. Isti papir biće, kažu, uručivan i onima koje patrole zaustave na nekom od kontrolnih punktova unutar tzv. Kosova i biće zavedena u evidenciji policije kao dokazno sredstvo u sporu koji će biti pokrenut kod nadležnih sudova u slučaju da vlasnik automobila do isteka roka, 21. januara ne preregistruje vozilo.

Uručivanje opomena, prema rečima predsednika opštine Severna Mitrovica Milana Radojevića, neće promeniti stav Srba na severu Kosova po pitanju preregistracije. On je ukazao je da je Priština u prethodnom periodu postavila više baza na severu KiM i dovela jedinice iz drugih krajeva, pa se može očekivati da one uručuju opomene i kazne.

– Nadamo se da će za ove tri nedelje međunarodna zajednica izvršiti dodatni pritisak na Prištinu da spreči tenzije. Svedočimo upornosti Kurtija da nastavi sa implementacijom ove odluke – ukazao je Radojević.

– Srbi na severu KiM nisu nikome pretnja, želimo život dostojan čoveka. Neće sa naše strane biti incidenata ili problema, dok ne izreknu prvu kaznu, što može da se desi, po najavama za 20 dana – kazao je on.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”