Srpska lista, najveća politička organizacija našeg naroda, saopštila je da će bojkovati izbore na Severu Kosmeta koje je raspisala prištinska predsednica Vjosa Osmani.

I neke druge manje srpske stranke istog su stava, a preovladava obrazloženje da su izbori besmisleni nakon što su predstavnici Srba masovno napustili pokrajinske institucije, počev od policije i skupština opština, pa do tužilaštava i sudova.

U saopštenju Srpske liste navodi se da ova stranka neće učestvovati na izborima, kao ni građani koji je podržavaju, a to je više od 95 odsto birača na tom prostoru.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da vanredni izbori na Severu bez srpskog naroda nemaju smisla i da su osuđeni na propast.

– Jednostranom odlukom o održavanju nekakvih vanrednih izbora, i to uoči Svetog Nikole, vlasti u Prištini nastavljaju da nad Srbima sprovode nasilje, kršeći između ostalog i tačku 11 Briselskog sporazuma – upozorio je Petković.

Skrivena okupacija

Prema njegovim rečima, reč je o novom pokušaju Prištine da okupira Sever skrivajući se iza nekakvih izbornih procesa u trenutku kada svojim jednostranim i protivpravnim akcijama Aljbin Kurti, Vjosa Osmani i njhovi posilni dodatno podižu tenzije na terenu.

Vjosa Osmani namerava da imitacijom izbora zameni gradonačelnike i odbornike iz Srpske liste koji su podneli ostavke u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, a zbog nametanja pokrajinskih registarskih tablica i odbijanja Prištine da formiraju Zajednicu srpskih opština. Pokušaj Osmanijeve da nađe podobne Srbe koji bi u tome učestvovali nije uspeo. Na sastanak su se javili samo predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović i lider Demokratske partije za napredak Nenad Rašić, ali niko iz vodeće Srpske liste. Međutim, i Jablanović i Rašić rekli su da nije vreme za izbore.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”