Stalna misija Albanije pri Savetu Evrope dostavila je svim državama članicama i posmatračima ove institucije Rezoluciju kojom bi se faktički poništila Rezolucija iz 2011. godine koja je doneta nakon izveštaja stalnog izvestioca SE Dika Martija o trgovini organima i zločinima počinjenim nad Srbima na Kosovu i u Severnoj Albaniji tokom i posle NATO agresije.

U dokumentu koji su poslanici ove zemlje usvojili 21. jula, pod nazivom “Rezolucija o neosnovanosti tvrdnji o nezakonitoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji”, stoji da navodi iz izveštaja Dika Martija ni posle 10 godina istrage “nisu dokazani, niti su zasnovani na činjenicama”, pa se od Parlamentarne skupštine SE traži da sačini novi izveštaj u kom će se preispitati ti navodi.

Advokat Goran Petronijević ocenjuje da je u pitanju “stara namera” da se relativizuju zločini nad nealbancima počinjeni tokom i posle NATO agresije.

– Izveštaj Dika Martija i Rezolucija Saveta Evrope odavno “žuljaju” sve koji bi da se prikrije istina. Marti je uradio objektivan izveštaj, koji nije mogao do kraja da da odgovore na sva pitanja zato što su mnogi dokazi uništeni ili prikriveni, ali i pored toga jasno ukazuje na strašne ratne zločine koji su počinjeni i na Kosovu i u severnoj Albaniji. Taj izveštaj je zapravo “kamen o vratu” i Prištini i Tirani, ali i njihovim gazdama, a tu mislim pre svega na SAD i NATO. Sasvim je jasno da Albanci nisu sami mogli da organizuju lanac trgovine organima i da su im u tome pomagali delovi NATO, ali prevashodno američka i albanska obaveštajna služba. Novac od tog posla je kompenzovan oružjem koje su dobili, baš kao što se danas za oružje kompenzuje žito iz Ukrajine – ističe Petronijević.

Više o ovoj temi čitajte u vikend izdanju “Vesti”