Dan posle serije od četiri razorna i stotinak nešto slabijih zemljotresa, Tursku je pogodio još jedan strahovit udar od 7,4 Rihtera kod grada Kahramanmaraš. U ovoj zemlji i susednoj Siriji žrtve se broje u hiljadama, a seizmolozi kažu da su poslednji udari rezultat smirivanja tla što može da se proširi i na Srbiju, Srpsku i ostale balkanske zemlje, ali da neće biti tako snažni.

Kod Bajine Bašte u utorak rano ujutro zabeležen je potres jačine 1,5 stepeni Rihterove skale koji nije mogao da izazove štetu.

– Ništa nismo osetili. Ali zbog svega što se dešava u Turskoj nije nimalo prijatno čuti da i kod nas tlo podrhtava – kažu meštani.

Seizmolog Slavica Radovanović objašnjava da direktna opasnost po Srbiju ne postoji, jer je poslednja u nizu zemalja koje su ugrožene. Međutim, ona dodaje da je anadolijska tektonska ploča povezana sa našim regionom i da se usled pomeranja mogu očekivati pojačanje seizmološke aktivnosti na Balkanu.

Bez panike

– Olakšavajuća okolnost je što su naši zemljotresi 100 puta slabiji od ovih u Turskoj. Ipak, moramo strogo da kontrolišemo primenu novih propisa, iako prema njima naši objekti ne bi trebalo da se sruše – rekla je Slavica Radovanović.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u sredu 8. februara naći na kioscima.