Izuzetno živa diplomatska aktivnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića obeležila je septembarske dane, a nastaviće se i ovog meseca.

Njegov raspored je izuzetno gust, a važnost kontakata među kojima je i susret sa predsednica Evropske komisije Ursulom fon der Lajen govori da bi oni mogli značajno da utiču na budućnost Srbije.

Sastanci, uglavnom sa zapadnim zvaničnicima koje je predsednik Srbije imao i koji mu predstoje, prema oceni Srđana Graovca iz Centra za društvenu stabilnost, predstavljaju nastavak pritisaka započetih još od početka sukoba u Ukrajini. Ti, pritisci su se kaže on za “Vesti” pojačavali i biće još jači u budućem periodu.

– Iz nedelje u nedelju vidimo seriju sastanaka i ta ofanziva traje, jer Zapadu smeta što Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji. Zapad vrši pritisak da Beograd to učini, jer hoće da pokaže jedinstvo pred Rusijom, da građanima evropskih zemalja pokaže da svi dele istu sudbinu i ono najvažnije da oduzmu Vladimiru Putinu ono što smatraju njegovim jakim argumentom, a to je da on presedan oko Kosova koristi kao opravdanje za svoju akciju u Ukrajini – pojašnjava Graovac, ističući da zato Zapad hoće da natera Srbiju da reši pitanje Kosova priznanjem.

Više o ovoj temi čitajte u vikend izdanju “Vesti”