Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku je u intervjuu za Ekonomiju onlajn izjavila da je rat na Kosovu okončan pre 23 godine, zbog čega je izjava premijera Aljbina Kurtija, da može da dobije ovaj rat posle dešavanja na severu, izazvala mnogo panike, konfuzije i neizvesnosti.

Čitaku je zatražila da Kurti bude ozbiljan i odmeren u svojim izjavama, dodajući da je nasledio mirno, nezavisno i suvereno Kosovo. Mir i bezbednost na Kosovu, kaže ona, garantuje i prisustvo NATO-a.

– To je bila izjava koja je izazvala mnogo panike, dosta konfuzije, mnogo neizvesnosti. Premijer, ako je ozbiljan u onome što govori, kada upozorava na rat, ne treba da ih pravi sa plaža u Grčkoj ili sa koncerata. Kada dođe do ozbiljnih ratnih upozorenja, premijer poziva na mobilizaciju, obraća se narodu, obraća se građanima i razjašnjava situaciju – smatra Čitaku.

Ona ističe da je rat na Kosovu završen pre 23 godine.

– Neki od nas su tada bili dovoljno stari i oni koji su hteli i umeli da se bore su pristupili oslobodilačkoj borbi. Premijer je nasledio mirno, nezavisno i suvereno Kosovo. Naravno, sa izazovima jer čak ni Rim nije izgrađen za jedan dan. Međutim, premijer bi trebalo da bude oprezniji u obraćanju javnosti. Ne bi trebalo da stvara paniku. Ako postoje upozorenja, premijer Kurti treba da ih objavi, da ih osudi – kaže Čitaku.

Ona je dodala da na Kosovu imamo NATO, koji ima mandat da održava mir i bezbednost i teritorijalni integritet.

– Jasno je da imamo izazove na severu, sa kriminalnim strukturama, koje direktno sponzorišu Beograd i tamošnja Vlada. Naravno, mi moramo da damo svoj deo posla da se te strukture razmontiraju i da na celoj teritoriji Republike Kosovo vlada red i zakon. Ipak, javna reč ima težinu, posebno kada je od premijera – istakla je Čitaku.

Iako kaže da je situacija na severu krhka, ona zahteva da premijer promeni pristup, kao i da dijalog sa Srbijom ne sme da degradira u nalepnice.

Čitaku kaže da u ovoj fazi treba insistirati na sveobuhvatnom sporazumu koji je u središtu obostranog priznavanja, a ne status kvo, jer to ide u prilog regionalnoj destabilizaciji.

– Premijer mora da promeni pristup.  Moramo da idemo u Brisel i tražimo dogovor koji uključuje sva pitanja. Ne možemo da se ponašamo kao da je danas počeo dijalog sa Srbijom. Premijer takođe treba da uči iz iskustva, nasleđa, sada više od decenije procesa dijaloga. Nije da nije bilo pokušaja da se problem reši rešavanjem tehničkih problema. Međutim, taj pristup je dostigao granicu dogovora koji se mogu postići – dodala je Čitaku.

Kako kaže sada mora da se insistira na sveobuhvatnom sporazumu koji u osnovi ima uzajamno priznanje.

– Sve ostalo održava status kvo, a znamo da održavanje statusa kvo favorizuje destruktivne snage u regionu i šire – kazala je ona.

Čitaku tvrdi da je koordinacija sa saveznicima neophodna za svaki proces, posebno kada su ugroženi bezbednost i stabilnost.

– Posebno kada je u pitanju bezbednost i stabilnost zemlje, moramo da koordiniramo sa našim saveznicima. Naši saveznici, Sjedinjene Američke Države, savezničke zemlje u okviru Evropske unije, vrlo jasno su rekli da Kosovo ima pravo i deo je Briselskog sporazuma, odnosno uspostavljanja delimičnog reciprociteta u registarskim tablicama i ličnim kartama. Međutim, svaki korak mora biti blisko koordinisan – kaže Čitaku.

Dodala je da je ostalo manje od mesec dana i da se nada da će u ovom periodu biti uspostavljena puna koordinacija sa NATO-om i saveznicima, tako da se 1. septembar dočeka bez stvaranja veštačkih kriza “koje Beograd jedva čeka”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here